PLO: Patienter skal kende prisen på behandlingen

DEBAT: Henrik Dibbern, formand for de praktiserende læger, foreslår i et debatindlæg, at regionerne etablerer en SMS-ordning, så alle danskere efter hver behandling i sundhedsvæsenet kan få oplyst, hvor meget det har kostet.

Af Henrik Dibbern
Formand for de praktiserende læger 

Landet befinder sig i en økonomisk krise, hvor alle må være med til at sikre, at pengene, også i sundhedsvæsenet, bruges bedst muligt.

For at skabe fuld åbenhed om udgifterne i sundhedsvæsenet foreslår Praktiserende Lægers Organisation, at alle danskere skal kunne få en SMS eller mail om, hvad de har modtaget af ydelser fra praktiserende læger, speciallæger, sygehuse og kommuner i den foregående måned.

Tilbuddet bør afløse den mulighed, borgerne i dag har for at finde oplysningerne om lægeregninger på sundhed.dk, da login-proceduren i den forbindelse afholder mange fra at søge oplysningerne. Det skal naturligvis være frivilligt, om man ønsker oplysninger om eget ressourceforbrug i sundhedsvæsenet oplyst.

Fordel for ældre
Ordningen bør lige så selvfølgeligt omfatte alle dele af sundhedsvæsenet, da det ikke giver meget mening at give borgerne indsigt i de 5-6 % af sundhedsudgifterne, som udløses i almen praksis, men ikke i de over 90 %, som udløses andre steder i sundhedsvæsenet.

Der vil være en ikke ubetydelig gruppe af ældre borgere, som ikke bruger PC, SMS eller mail i hverdagen, og som derfor ikke vil få glæde af dette tilbud. Det må være op til regionerne at sikre denne gruppe borgere adgang til de relevante oplysninger, hvis de ønsker det.

To fordele
Forslaget har efter vores opfattelse to klare fordele: For det første vil det give borgere et fuldt indblik i, hvad deres træk på forskellige dele af sundhedsvæsenet koster fællesskabet, og om dette rapporteres korrekt af sundhedsvæsenets aktører.

For det andet vil det øge borgernes bevidsthed om, hvad man bruger sundhedsvæsenet til. Teknisk set burde en SMS og mailservice om sundhedsydelser være en overkommelig opgave for regionerne at løfte.

De fleste har allerede oplevet lignende service i form af påmindelser om tidsaftaler, eller når man som kunde hos et luftfartselskab får en SMS om, at ens fly er forsinket.

De praktiserende læger opfordrer hermed regionerne til at sikre tidssvarende tilbud om fuld åbenhed vedrørende udgifterne i sundhedsvæsenet, så vi kan sikre os, at der skabes mest mulig sundhed for pengene.

Forrige artikel Psykiatriske patientforeninger skal ikke slås sammen Psykiatriske patientforeninger skal ikke slås sammen Næste artikel BPK: Kombinér den nye udredningsret med det frie valg BPK: Kombinér den nye udredningsret med det frie valg
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.