Psykiatriforeninger: Vi er nødt til at gentænke hele vores samfundskultur

REPLIK: Anders Beich har helt ret i, at det er selve vores samfundskultur, den er gal med, når det kommer til antallet af psykiske diagnoser. Men det ændrer ikke ved, at vi må hjælpe mennesker her og nu, skriver Knud Kristensen og Poul Nyrup Rasmussen.

Af Knud Kristensen og Poul Nyrup Rasmussen
Hhv. landsformand for SIND og tidl. statsminister, formand for PsykiatriNetværket

Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin skriver den 22. oktober, at det er selve vores samfundskultur, den er gal med, når 15 procent af de unge i 2019 fik en psykiatrisk diagnose.

Dette indlæg blot for at fastslå, at vi er helt enige i den betragtning, og mange tak til Anders for at sætte fokus på udfordringen.

Behov for drastiske tiltag
Man kunne dog få det indtryk af Anders Beichs indlæg, at vi er talspersoner for, at den eneste måde at løse problematikken er, at indføre mere individuel behandling, tidligere opsporing og bedre forebyggelse blandt unge.

Intet kunne være mere forkert. Der skal langt mere drastiske tiltag til i samfundet, hvis vi skal få stoppet denne stærkt bekymrende udvikling.

Vores forslag om bedre forebyggelse, er simpelthen et spørgsmål om at få gjort mest muligt baseret på de forudsætninger, vi har netop nu.

Vi må ikke sidde på hænderne og vente på, at samfundsudviklingen vender, vi er nødt til at gøre, hvad vi kan og hjælpe mennesker nu.

Samfundstrukturen skal gentænkes
Men det er klart, at når udviklingen så hastigt går i den forkerte retning, så skal der mere til, og det ikke alene i Danmark.

Den psykiske trivsel er på tilbagetog i hele verden og den udvikling accelererer i øjeblikket på grund af coronapandemien.

Vi er simpelthen nødt til at gentænke hele vores samfundsstruktur og -kultur. Der er for meget pres, for meget negativ konkurrence og for meget pessimisme i samfundet i dag.

Der er en mangel på håb i dag, men så længe at så mange gode foreninger, meningsdannere og politikere blander sig i debatten og vil forandringen, skal det nok lykkes.

Det er i hvert fald vores håb.

Forrige artikel Forsker: Nøl med sundhedsreformen rammer de svageste ældre Forsker: Nøl med sundhedsreformen rammer de svageste ældre Næste artikel Kira West: Det er hverken dyrt eller svært at løfte de mest udsattes sundhed Kira West: Det er hverken dyrt eller svært at løfte de mest udsattes sundhed
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.