Politikerne skal investere i sygehuse

DEBAT: Øg patientsikkerheden og forbedr arbejdsmiljøet - gennem evidensbaseret design. Sådan lyder opfordringen fra Lægeforeningens formand.

Af Jens Winther Jensen
Formand for Lægeforeningen 

Tiden er inde til at tænke stort og kreativt og hente lidt inspiration fra udlandet. I USA er man i gang med at udskifte 70'ernes sygehusbyggeri og føre det ind i det 21. århundrede.
Det giver en enestående mulighed for at imødekomme nye generationers krav, øge patientsikkerheden og samtidig anvende den nyeste teknologi og viden til at skabe gode rammer for personalet. Det er der oven i købet evidens for virker.

Bevis for det virker
Selvom der i øjeblikket gættes på, hvad investeringsbehovet i det danske sundhedsvæsen er, i de næste 5-10 år, så bør politikerne nu kende deres besøgelsestid, og regne med, at der skal investeres. Men det burde være en let beslutning at træffe. Investeringer skal give et positiv afkast, og det vil det også gøre i det danske sundhedsvæsen, hvis man formår at forny den danske bestand af sygehusbyggeri og praksisbyggeri på den rigtige måde - dvs. med evidensbaseret design.

Der er historier om, at læger flygter fra det offentlige og til det private. Selvom vi ikke skal male fanden på væggen, så burde man høre godt efter, hvad det er, der får disse læger til at skifte. Det er oftest ikke lønnen, men en række andre faktorer. Læger vil have interessante job, og de vil arbejde i omgivelser, der giver dem en mulighed for at levere faglig høj kvalitet og udvikle deres fag uden at prisen er et højt stressniveau. Det handler om ledelse, men ledelsen skal også have muligheder for at sætte gode rammer op, og det kniber det gevaldigt med i dag.

Mursten kan give bedre behandling
Fremtidens sygehuse og klinikker skal tænkes kreativt og funktionelt. Det vil være et naturligt skridt at indføre ensengs-stuer med plads til pårørende og plads til fortrolighed. Det er der i øvrigt både sikkerhed og kvalitet i. Bygningerne skal indrettes, så der sker en væsentlig støjreduktion, gives markant bedre lysforhold, lavere infektionsrisiko ved udluftning og adgang til hygiejne, ordentlig indretning af arbejdspladser, overvågningsstationer, depotområder etc.

Det kan spare mange skridt, øge overblikket og give mere patienttid. Vi skal gøre det til en særlig specialitet at indrette sygehuse og klinikbyggeri. Det gælder det komplicerede universitetssygehus, men det gælder også hos den praktiserende speciallæge. Lad os gøre en dyd af nødvendigheden og satse på at udvikle en særlig form for knowhow på dette område, der tager hensyn til både personale, patienter og deres pårørende.  Når vi så vidt, vil andre lande med garanti gerne høste af vore erfaringer. Der burde være basis for at vores dygtige arkitekter og ingeniører arbejder sammen med sundhedsvæsenet om en hel ny udvikling.

Vil resultere i overskud
Afkastet vil være til at tage og føle på. Personalets stressniveau kan reduceres, patientsikkerheden kan forbedres og vi vil kunne arbejde langt mere effektivt end i dag. Kontakten med patienterne kan foregå langt mere værdigt end i dag, og investering i nyt apparatur og IT vil kunne øge kvaliteten og lette arbejdsgangene.

Sundhedsvæsenet er værd at investere i - det bør være en god sag for regeringen, Danske Regioner og erhvervslivet at enes om. Vi støtter gerne op med erfaringer og gode ideer.

Forrige artikel Farmaceutisk ordination og fælles koordination Næste artikel Brugerbetaling må ikke gå ud over forebyggelsen
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.