Farmaceutisk ordination og fælles koordination

DEBAT: Der er allerede gode eksempler på samarbejde mellem læge og farmaceut. Vinderne var både lægen og farmaceuten - og især patienten. Det mener Steffen Bager kan udnyttes endnu mere.

Af Steffen Bager
Formand for Pharmadanmark

Læger er læger, og farmaceuter er farmaceuter. Sådan er det, og sådan har det altid været - i hvert fald de sidste mange hundrede år. Tingene er adskilte - lægen stiller diagnosen, vælger behandlingen, og farmaceuten tager sig af lægemidlet og af, hvordan det skal anvendes korrekt.

Nogle steder er der sket noget
Tidligere var farmaceuten involveret i fremstillingen direkte på apoteket, men i dag er den opgave overladt til lægemiddelindustrien, hvor farmaceuter i samarbejde med mange andre faggrupper sikrer, at der er lægemidler af høj kvalitet til rådighed.

På dette område er der sket en masse med samarbejde, både nationalt og internationalt, men hvis vi ser på samarbejdet mellem læge og farmaceut i primærsektoren, er der tilsyneladende ikke sket så meget. Lokalt går det fint i det daglige, lægen og apoteket og farmaceuten kender hinanden og har en god dialog om substitution, sortiment, priser og tilskud.

Men hvad nu, hvis farmaceuten var lidt mere involveret i valget af behandling til patienten efter, at diagnosen var stillet? Hvad nu, hvis farmaceuten i højere grad tog del i ansvaret for præparatvalg, for opfølgning og for eventuel justering af behandlingen?  Ekspertisen om den korrekte brug af lægemidlerne og samspillet med andre lægemidler er der allerede, og det er oplagt, at vi bør udnytte de faglige ressourcer bedre, end vi gør i dag, hvis vi skal skabe det optimale sundhedsvæsen.

I verdensklasse
Et sundhedsvæsen i verdensklasse kræver selvfølgelig mange ting, men nogle af elementerne er kompetente aktører, nytænkning og anvendelse af de faglige ressourcer, der er til stede i sundhedsvæsenet. Med en stigende lægemangel i primærsektoren er det oplagt, at lægen skal udnytte sine ressourcer optimalt og overlade de elementer i patientbehandlingen til andre, hvor der kan opstå en positiv synergi. Charlotte Fischer fra De Radikale har modigt foreslået, at vi ser på de engelske erfaringer med i det mindste delvis ordinationsret for farmaceuter og vurderer, om der er elementer, vi kan overføre til danske forhold.

Så lad os da se på det. Lad os se, om vi kan gøre det lidt lettere at være patient, lidt lettere at være praktiserende læge og samtidig skabe en større sammenhæng i behandlingen og et tættere samarbejde mellem lægen og farmaceuten. Vi taler jo ikke om fuld ordinationsret i dag, men om receptfornyelser til visse patienter i fast behandling, måske om kloramfenikoløjendråber på nattevagten, måske om visse typer malariamedicin, og så på lidt længere sigt måske om et fælles ansvar for en behandling af patienter, hvor farmaceuten har efteruddannet sig på et bestemt terapiområde.  På astmaområdet er farmaceuten og apoteket i dag allerede tæt involveret i den korrekte anvendelse og opfølgning af brugen af lægemidlerne. Her kan man godt forestille sig, at farmaceuter med særlig uddannelse - givet af læger - indgår i et tæt samarbejde med lægen om den optimale behandling af patienten. 

Kan samarbejde
Vi har allerede set gode eksempler på samarbejde mellem læge og farmaceut om optimal lægemiddelanvendelse. Vinderne var både lægen og farmaceuten - og især patienten, der fik en endnu bedre og mere sikker behandling. Lægerne ved en masse om patienten - farmaceuterne en masse om medicinen - tænk, hvad det ikke kunne blive til med et endnu tættere samarbejde, hvor farmaceuterne anvendte deres viden om medicin aktivt i behandlingen.

Forrige artikel Ikke kun læger kan forebygge livsstilssygdomme Næste artikel Politikerne skal investere i sygehuse
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.