National handleplan for fysisk aktivitet

DEBAT: Fysisk aktivitet skal prioriteres højere og være en naturlig del af hverdagen på skoler, daginstitutioner og plejehjem. Kun på den måde bliver danskernes sundhed bedre, mener Danske Fysioterapeuter.

Af Johnny Kuhr
Formand for Danske Fysioterapeuter

I næste uge begynder DRs store motionssatsning "Kom i gang Danmark". Indenrigs- og Sundhedsministeriets kampagne "Gang i Danmark" og Danske Fysioterapeuter er partnere på projektet, der ganske enkelt drejer sig om at få danskerne til at bevæge sig mere. Det er stærke kræfter, der forenes i en god sags tjeneste, men er det nok? Det mener Danske Fysioterapeuter ikke.

Statens Institut for Folkesundhed opgjorde i 2006 de negative effekter af fysisk inaktivitet: Der er 4.500 dødsfald om året i relation til fysisk inaktivitet. Fysisk inaktive dør i gennemsnit 5-6 år tidligere end fysisk aktive. Og fysisk inaktivitet koster hvert år 3,1 millioner ekstra fraværsdage. Så selvom der heldigvis er sket en lille stigning i antallet af danskere, der er fysisk aktive, så bør der satses markant på dette område. Der er ikke alene er penge at spare, men også gevinster at hente.

Let adgang til sundhedstilbud 
Vi mener, at fysisk aktivitet bør indgå som et helt naturligt element i den måde, vi indretter vores samfund på. Målsætningen om fysisk aktivitet skal være fremme, når vi indretter skoler, plejehjem og daginstitutioner. Og tilbudene om at være fysisk aktiv skal være let tilgængelige, også for den del af befolkningen, der ikke selv opsøger sundhedstilbud.

Et godt eksempel er plejehjemmet Akaciegården på Frederiksberg, hvor fysisk træning er blevet en naturlig del af dagligdagen for beboerne og personalet. Her styrke- og konditionstræner beboerne, der har en gennemsnitsalder på 87 år, og næsten alle har en geriatrisk diagnose. Resultatet er, at de lettere kan gå på trapper, har behov for mindre pleje, og at deres sår heler bedre. Alt sammen uden at man har brugt flere penge.

Succes med bedre trafiksikkerhed bør danne skole
De gode eksempler og den nyeste viden må systematiseres og være grundstammen i en national indsats for at få danskerne til at bevæge sig mere. For det kan godt lade sig gøre at skabe ændringer i mange menneskers adfærd: Danmark har gode erfaringer at trække på f.eks. indenfor trafiksikkerhed hvor vi reducerede antallet af døde med over 800 om året fra 1970 til 2005 på trods af en markant stigning i den samlede trafik. Et andet eksempel på succes er børnetandplejen, der er baggrunden for danskernes tandsundhed.

Bedre sundhed med forbyggelsesplan
Regeringen har bebudet en forebyggelsesplan. Det ligger i god forlængelse af de ønsker, som vi i Netværk for en folkesundhedsreform er fremkommet med. Netværket er et samarbejde mellem 24 fag- og patientorganisationer. Danske Fysioterapeuters klare anbefaling er, at den kommer til at indeholde en national handleplan for fysisk aktivitet. Det kan nemlig godt lade sig gøre.

Forrige artikel Sunde fødevarer skal være billigere Næste artikel Skal der lig på bordet, før patientsikkerheden prioriteres?
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.