Mere forebyggelse i svangreomsorgen

DEBAT: Formanden for Jordemoderforeningen, Lillian Bondo, efterlyser mere tid til fødselsforberedelse. Dårlige forløb giver dyre genindlæggelser.

Af Lillian Bondo,
formand for Jordemoderforeningen.

Kære sundhedsminister Astrid Krag, hjertelig tillykke med ministerposten.

Flere medlemmer af Jordemoderforeningen kommenterede søndag din indtræden på den sundhedspolitiske Jordemoderforeningen med ængstelsen for, at du som minister får VIP-behandling i de kommende måneder op til og efter jeres næste barns fødsel, for så opdager du nok ikke, at der mangler en del i at udnytte det store potentiale i forebyggelse og sundhedsfremme, som den gode jordemoderomsorg byder på.

Jeg mener nu nok, at alle jordemødre er med mig i ønsket om, at du netop får VIP-behandling. Præcis ligesom vi ønsker det for alle andre gravide!

For hver eneste graviditet, fødsel og barsel er unik, og hver eneste forløb et åbent vindue for kvindens og familiens sundhed og styrke.

Mere fokus på forebyggelse 
Forebyggelse starter før undfangelsen. Og der er et stort potentiale ved at målrette forebyggelsesindsatsen mod den gravide og den kommende familie.

Gravide er ekstra opmærksomme på sundhedsfremme, men nedskæringer har betydet, at der hverken er tid til den almene sundhedsfremme eller at forberede den gravide kvinde tilstrækkeligt til fødslen.

Anbefalingerne for Svangreomsorg er i øjeblikket til bearbejdelse i Sundhedsstyrelsen. Det er initieret efter indgående drøftelser i Folketingets sundhedsudvalg, og emnet har især været skiftet fra indlæggelse til ambulante fødsler. Ambulante fødsler kan være en god ide, kvinden, barnet og manden/partneren lærer hinanden at kende i eget hjem. Men det må aldrig blive til hjemsendelse, før kvinden eller barnet er klar, og det skal og må være med opfølgende besøg af jordemoderen i hjemmet, så den samlede familie får en god start.

Stigende antal genindlæggelser 
Fødselsforberedelse er et område, der er blevet kraftigt beskåret i de senere år. Konsekvensen har været, at flere kvinder er dårligt forberedt til fødslen. Vi ser resultaterne i stigende ønske om kejsersnit på moders ønske, dårlige fødselsforløb, usikkerhed og gravide kvinder, der kommer tidligt ind på fødegangen. Endelig ser vi et stigende antal genindlæggelser. Alt sammen fordyrende faktorer i sundhedssektoren, som kunne undgås ved en bedre fødselsforberedelse.

Brugerundersøgelser fremhæver, at de gravide ønsker mere tid hos jordemoderen og flere jordemodersamtaler. De ønsker fødselsforberedelse, kontinuitet og barseltilbud, der matcher familiens behov.

Endelig foreslår Jordemoderforeningen, at der bliver større fokus på seksuel sundhed. Her kan vi lære meget af Sverige, som er langt foran Danmark.

S-SF har før valget fremhævet nødvendigheden af at modsvare disse ønsker. Og du vil både på økonomi: Færre efterhenvendelser, færre nederlag, og på sundhedsfremme (færre indgreb i fødslerne, bedre amning, sundere børn) kunne høste lavthængende frugter, lette at plukke gennem din satsning på et løft til svangreomsorgen. Jordemoderforeningen glæder sig til at komme i dialog med dig om disse områder. Vi har over alt i landet dedikerede jordemødre, der tørster efter at kunne byde på hele paletten af god og tilstrækkelig jordemoderomsorg.

Vi ved godt, at det er billigere at byde på en skrabet model. Lige nu. Men få uger eller måneder senere er det meget dyrere.

Velkommen, Astrid Krag.

Forrige artikel Glem nu ikke debatten om brugerbetaling Næste artikel Tre ønsker til sundhedsministeren
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.