Løkke: Patientrettigheder i europæisk topklasse

DEBAT: Sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er både forundret og tilfreds, efter at have læst Jens Peter Vernersen (S) i Altinget.dks artikel om lægers tavshed over for patienter i forhold til udlandsophold.

Af Lars Løkke Rasmussen (V)
Sundhedsminister 

Svar på Altingets artikel "Læger fortæller ikke patienter om udlandsophold" 03.09.2007

Forleden kunne jeg med både forundring og tilfredshed læse på Altinget.dk, at socialdemokraterne skosede mig for, at der var for få, der benyttede det frie valg til behandling i udlandet. Forundring, fordi S'erne tidligere har modarbejdet det udvidede frie sygehusvalg. Og tilfredshed fordi, det vel må betyde, at S'erne nu har opgivet forbeholdene og taget regeringens tilbud om valgfrihed til sig.

Som patient i det offentlige sundhedsvæsen har du ret til behandling på et udenlandsk hospital. Det gælder, når du er omfattet af reglerne om maksimale ventetider for livstruende sygdomme. Og det gælder, når du er omfattet af reglerne om det udvidede frie sygehusvalg. Det sidste er en patientrettighed, som regeringen har kæmpet for siden 2001, og hvor vi kun har mødt modstand fra socialdemokraterne.

Ventetiden er reduceret
Siden regeringen trådte til, har vi haft som mål at skabe et sundhedsvæsen på patienternes præmisser frem for systemets. Og det har virket. Vi har reduceret den forventede ventetid med 22 pct. siden 2002, og den oplevede ventetid er raslet ned med 31 dage. Danmark ligger ifølge Health Consumer Powerhouse nu på en flot andenplads, når man sammenligner patientrettigheder på tværs af Europa.

Med kvalitetsreformen vil regeringen føre Danmark helt op på toppen af podiet, når det gælder patientrettigheder. Første skridt er, at patienten kender sine rettigheder. En lettilgængelig "patientrettighedspakke" på sundhed.dk skal sikre, at alle ved, hvilke forventninger og krav de kan stille til det danske sundhedsvæsen.

Nyt klagesystem på vej
Samtidig skal den praktiserende læge have pligt og støtte til at rådgive og vejlede den enkelte patient om valgmulighederne i sygehusvæsenet. Og de regionale patientkontorer skal aktivt og opsøgende informere og vejlede lægerne om reglerne og om valgmulighederne i sundhedsvæsenet.

Det vigtigste er, at patientrettighederne overholdes. Som led i kvalitetsreformen skal et nyt patientklagesystem udvide klageadgangen til også at omfatte manglende information og vejledning om frit sygehusvalg og muligheden for udenlandsk behandling. En central patientombudsmand skal hjælpe de utilfredse patienter og omsætte klager og oplevelser til læring i sundhedsvæsenet.

Ikke i mål endnu
Vi har endnu et stykke vej foran os, hvis vi vil sikre patientrettigheder i absolut verdensklasse. Jeg er derfor glad for at byde socialdemokraternes sundhedsordfører Jens Peter Vernersen med på vognen. Ikke mindst nu, hvor det udvidede frie sygehusvalg pr. 1. oktober allerede træder i kraft efter én måned, og kvalitetsreformen yderligere vil styrke patienternes rettigheder i sundhedsvæsenet.

Forrige artikel Skal der lig på bordet, før patientsikkerheden prioriteres? Næste artikel S: Lige adgang til behandling
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.