Kære Sundhedsudvalg: Tag patienterne alvorligt

FEJLBEHANDLING: Gigtforeningen opfordrer politikerne til at give patienterne ret til at kunne rapportere utilsigtede hændelser ved lægebehandling.

Af Lene Witte
Direktør, Gigtforeningen

Folketingets Sundhedsudvalg overvejer i disse uger et lovforslag om udvidelse af patientsikkerhedsordningen.

Det er en ordning, vi altid skal arbejde for at forbedre, og lovforslaget går den rigtige vej.

Det går bare hverken langt nok eller hurtigt nok. Der skal nemlig strammes op i sundhedsvæsenet. 10 % af patienterne skades utilsigtet i deres møde med sundhedsvæsenet. 40 % af fejlene kunne forebygges.

En utilsigtet hændelse forlænger i gennemsnit en indlæggelse med ekstra syv dage.

God ide med rapportering
Sundhedspersonalet forsøger at lære af deres fejl, ved at rapportere såkaldte "utilsigtede hændelser", som sker på sygehusene.

Det er en god ide, for på den måde kan vi alle sammen lære af de fejl, der sker, og blive bedre til at forebygge fejlene.

Den nye lov udvider ordningen, så også utilsigtede hændelser, der sker hos f.eks. den praktiserende læge skal rapporteres.

Men der er en kæmpe mangel i lovforslaget:

Patienterne må fortsat IKKE rapportere fejlene. Det er helt afgørende, at patienter og pårørende hurtigst muligt gives adgang til at rapportere utilsigtede hændelser.

Patienter kan se flere fejl end personale
Det er dokumenteret, at patienter og deres pårørende opdager fejl, som ikke kan opfanges fra en personalevinkel, blandt andet fordi patienterne har overblikket over deres forløb i fuld længde. Det er af stor vigtighed for patientsikkerheden, at disse patientbetragtninger rapporteres og indgår i læringsmaterialet.

Vi vil derfor på det kraftigste opfordre til, at patienter/pårørende gives adgang til rapportering i sekundær sektor nu. Sekundær sektor har opsamlet erfaringer med patientsikkerhedsordningen siden 2004.

Der er således allerede etableret faglig erfaring og administrative systemer, som kan håndtere patientsikkerhedsarbejdet, og det er vores indtryk, at hospitalerne er parate til at inddrage patienternes perspektiver i dette arbejde.

Teknisk og organisatorisk set er der ikke den store forskel på rapporteringssystemets behandling af rapporter fra hhv. sundhedspersonale og patienter/pårørende, idet rapporterne skal behandles samme sted, dvs. der hvor hændelsen fandt sted.

Et stort læringspotentiale spildes
Det er vigtigt, for patienterne ser fejl, som i dag ikke bliver rapporteret.

I en undersøgelse blev 300 patienter spurgt og deres journaler gennemlæst: Ved gennemgangen fandt man utilsigtede hændelser i 70 journaler. 54 patienter oplyste, at de havde været udsat for en fejl under deres indlæggelse.

Kun i 20 % var der sammenfald (registreret en utilsigtet hændelse samtidig med, at patienten angav at have oplevet en fejl). Der er altså et meget stort læringspotentiale, som ikke udnyttes i dag!

Hvilke fejl oplever patienterne?

  • "De overså, at jeg fejlede mere end én ting"
  • "Fik forkert bedøvelse"
  • De byttede om på mig og en anden patient"
  • "Indlagt på forkert afdeling"
  • "Glemte at informere mine pårørende om, at jeg skulle udskrives"
  • "Fik ikke væskedrop tidligt nok pga. travlhed"

Vi kan gøre sundhedsvæsenet bedre ved at lytte til patienterne og konkret bruge deres erfaringer.

Så derfor, kære Sundhedsudvalg:

Når I drøfter lovforslaget om patientsikkerhed, så skal I udvide ordningen til også at omfatte patienterne nu. Forslaget er for snævert, så længe der ikke lyttes til patienterne.

Forrige artikel Lægehuse ikke klar til at være småhospitaler Næste artikel GDA giver vildledende information GDA giver vildledende information
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.