Kære sundhedsminister

DEBAT: I et åbent brev til den kommende sundhedsminister, udtrykker Gigtforeningen sin glæde over det nye flertals ambitioner. Foreningen lover at holde med resultaterne. Se hvad de særligt vil kigge efter.

Af Lene Witte, direktør i Gigtforeningen

Tillykke med dit nye job. Jeg håber, at du bliver rigtig glad for det. Du får sikkert en masse at se til - vi er jo mange, der gerne vil have din opmærksomhed. Og jeg kan love dig for, at det også gælder Gigtforeningen. For lad det være sagt med det samme: Vi har brug for en minister, der også husker gigtsygdommene, når de store streger skal markeres på landkortet og finansloven. Ikke kun fordi, at gigt er den sydom, der stjæler flest gode leveår fra danskerne. Men også fordi, sygdommen er så hulens dyr, og hvert år koster samfundet 25 milliarder. I udgangspunktet kan jeg heldigvis konstatere, at vi er enige om rigtig meget.

Lighed i sundhed
Jeg vil gerne kvittere for jeres forslag om diagnosecentre. Det er en åbenlys god idé, der både kan sikre patienter en hurtigere diagnose og dermed den rette behandling, og som kan redde liv. I Gigtforeningen var vi i tvivl om, hvorvidt diffuse symptomer, som ved f.eks. leddegigt, også vil kunne give adgang til centrene, men heldigvis fik vi i valgkampens sidste dage SF's ord på, at der er adgang for alle med symptomer på alvorlig, men udiagnosticeret sygdom. Altså også leddegigt, blev det understreget. Vi siger mange tak og glæder os til at følge udmøntningen. Nøje.

Vi er heldigvis også enige om, at der skal være mere lighed i sundhed. Her vil jeg gerne bede dig om at holde et særligt øje med Region Midtjylland. Problemet er, at gigtpatienter i denne del af landet ikke får tilbudt samme brede vifte af behandlingsmuligheder som patienter i det øvrige Danmark. Jeg forestiller mig, at det er en skævvridning, du snart vil kigge nærmere på.

Jeg vil i øvrigt gerne rose dig og din nye regering for at ville sætte langt mere fokus på forebyggelse. Jeg er oprigtig glad for de store ambitioner og forståelsen af, at sundhedspolitik begynder langt væk fra sygehusene. Det er som talt ud af Gigtforeningens hjerte og fortjener seks store stjerner.

Fare for nedprioritering
Men der er naturligvis også emner, der skiller. Et af dem er, at du og dit parti vil differentiere behandlingsgarantien. Det er ikke godt. Det ved jeg af bitter erfaring. Kun en behandlingsgaranti har kunnet presse de alt for lange ventetider for gigtpatienter ned på et acceptabelt niveau. Nu vil du sikkert indvende, at behandlingsgarantien blot skal udvides til det dobbelte af i dag - altså til otte uger. Men jeg frygter, at det er en glidebane, som gigtpatienter vil rutsje ned ad, indtil de igen havner i køen med "ikke vigtige, nedprioriterede diagnoser."

Lad mig tilføje et punkt, hvor jeg tror, vi igen kan blive enige. Det handler om en bedre rehabilitering og styrket kronikerindsats for mennesker med gigt. Det er afgørende for gigtpatienternes fastholdelse på arbejdsmarkedet og deres livskvalitet, at man ser deres situation som et samlet hele: Hurtig diagnosticering, mere konsekvent behandling og en bedre koordination til den sygdomsramtes sociale og beskæftigelsesmæssige situation. Mange oplever i dag at være kastebolde mellem de forskellige sektorer og ender med langtidssygemeldinger eller førtidspension til skade for samfundsøkonomien og for den enkelte. 

Dyre konsekvenser
Jeg vil i den sammenhæng opfordre dig til at tage en grundig snak med din kollega i Beskæftigelsesministeriet og med KL: De ved, hvad der sker, når sundhedsvæsenet svigter, og der mangler sammenhæng i behandlingen. Så stiger udgifter til sygedagpenge og førtidspension astronomisk. Du kan tage initiativ til at fremme den tværgående sammenhængende behandling - og det vil være fornuftigt at begynde omgående.

Jeg vil sluttelig ønske dig endnu engang tillykke med ministerposten. Vi glæder os til samarbejdet. Og for en god ordens skyld: Det kan godt være, at Gigtforeningen nogle gange råber lidt højt. Det kan også godt være, at vi lyder lidt sure. Men du skal vide, at det kun er, når vi føler, at vi ikke bliver hørt. Og alt sammen tjener en højere sag: Vi taler på vegne af de 700.000 danskere, der har en gigtsygdom. Vi finansierer en stor del af al forskning i gigtsygdomme, fordi vi gerne vil, at det skal være lettere at leve med gigt i fremtiden. Men uanset alt det gode er vi nogle gange helt afhængige af, hvad du og dine kolleger vedtager i Folketinget. Og så er det, at vi løfter stemmen. Men vi skal også nok huske at rose, når I bevæger jer i den rigtige retning. Højlydt. Det lover jeg - og det vil jeg glæde mig til.

Forrige artikel Ny uddannelse er spild af penge Næste artikel ”NICE” er ikke nice
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.