Interne dokumenter afslører: Sundhedsministeriet fandt afslørende mail om S-erhvervsklub og tilbageholdt den i over et halvt år

Det tog Sundhedsministeriet mere end et halvt år at udlevere en afgørende mail om S-erhvervsklubben, efter at embedsværket havde identificeret den. Eksperter kalder det ulovligt og sammenligner sagsbehandlingen med Tamilsagen. Ministeriet beklager forløbet. 

Sundhedsministeriet har ladet en afslørende mail ligge i skuffen i over et halvt år, selvom embedsværket havde fundet den, og Altinget havde bedt om den.

I mailen beder en medarbejder i Socialdemokratiet ministeriets embedsmænd om at "ekspedere" en forespørgsel fra Tandlægeforeningen, der som betalende medlem af partiets erhvervsklub ville mødes med sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Mødet, som på grund af forspillet er blevet kaldt "problematisk" og "korruption", mellem Tandlægeforeningen og den nyslåede sundhedsminister fandt sted i 2019.

29. marts 2022 blev mailen ellers identificeret af minister- og ledelsessekretariatet, hvor nogle af ministerens og departementschefens nærmeste medarbejdere sidder.

Men i stedet for at udlevere mailen sendte ministeriet samme dag en fristudsættelse til Altinget.

Over det næste halve år fulgte yderligere seks fristudsættelser fra ministeriet med cirka en måneds interval, mens mailen fortsat blev tilbageholdt af ministeriet. 

Mailen - som Altinget specifikt havde søgt aktindsigt i og udpeget for ministeriet - blev i alt tilbageholdt i næsten syv måneder, før den blev udleveret 27. oktober. 

I august havde ministeriet lavet et dokument med navnet 'Udkast afgørelse - Imødekommelse'. Men mailen blev altså først udleveret i valgkampens slutfase over to måneder senere.

Forløbet fremgår af en ny aktindsigt, som Altinget har fået af Sundhedsministeriet, og møder sønderlemmende kritik fra en række eksperter, der både kalder det ulovligt og drager paralleller til Tamilsagen. 

"Jeg mangler ord. Det er en meget grov og bevidst tilsidesættelse af offentlighedsloven. Ministeriet demonstrerer en fuldstændig mangel på respekt for kravene til offentlighed," siger Oluf Jørgensen, offentlighedsrådgiver og forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og tilføjer: 

"Det er ulovligt."

{{toplink}}

Ekspert: "En klar parallel til Tamilsagen"

Roger Buch, forskningsleder ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, mener, at det ligner en bevidst handling, at ministeriet ikke har udleveret mailen tidligere, og sammenligner sagsbehandlingen med Tamilsagen.

"Det er en klar parallel til Tamilsagen, hvor man havde familieansøgninger, som var færdigbehandlede, men som så blev lagt ned i en skuffe, fordi ministeren ikke ønskede de familiesammenføringer. Så kom der alle mulige forklaringer på, hvorfor sagerne trak ud," siger han.

Forskningslederen påpeger ligeledes, at der kan være tale om lovbrud.

"Sager skal ekspederes, når de er klar til at blive ekspederet. Man må ikke lægge sager på lager i skuffen, fordi det er hensigtsmæssigt. Bevidste forsinkelser af sager til ekspedition er jo direkte i strid med forvaltningsloven," siger han.

Minister afviser indblanding

Både Sundhedsministeriet og Magnus Heunicke selv har kategorisk afvist, at sundhedsministeren eller hans særlige rådgiver skulle have blandet sig i sagsbehandlingen. 

"Der er fuldstændig armlængde mellem ministeren og aktindsigtskontoret," lød det fra ministeren til Altinget fire dage før valget. 

Altinget søgte oprindeligt aktindsigt i sagen 30. juni 2021 og skulle derfor allerede have haft mailen udleveret i forbindelse med Sundhedsministeriets imødekommelse af aktindsigten 6. oktober 2021.

Men det skete ikke, for mailen blev først udleveret 12 måneder og tre uger senere.

Sundhedsministeriet beklager for anden gang på 19 dage

Blot 19 dage efter at Sundhedsministeriet over for Altinget beklagede, at mailen ikke blev udleveret 6. oktober 2021, beklager ministeriet nu også den lange sagsbehandlingstid i forbindelse med aktindsigtsanmodningen i januar. 

"Sundhedsministeriet medgiver, at sagsbehandlingstiden har været alt for lang, hvilket ministeriet beklager," lyder det i en længere skriftlig kommentar fra ministeriet. 

Her forklarer Sundhedsministeriet, at det i den pågældende periode har været udfordret af mange aktindsigtsanmodninger og et stort antal ældre ikke-afsluttede aktindsigtsanmodninger, grundet den særlige situation med håndteringen af covid-19

"Samtidig har ministeriets aktindsigtsteam været ramt af opsigelser fra centrale medarbejdere, ligesom ministeriet i perioder har haft udfordringer med at rekruttere kvalificerede medarbejdere," skriver ministeriet.

Adspurgt om hvilke konsekvenser sagen får, oplyses det, at ministeriet - efter en gentagen kritik fra Folketingets Ombudsmand - har iværksat en række tiltag, som skal nedbringe sagsbehandlingstiden.

"Det drejer sig blandt andet om løbende tilførsel af nye ressourcer til aktindsigtsteamet, ændrede processer i forbindelse med behandlingen af aktindsigtssager, intern undervisning og større ledelsesmæssigt fokus på aktindsigt," står der i kommentaren. 

Altinget har også spurgt Sundhedsministeriet om, hvem der er ansvarlig for at godkende den pågældende aktindsigt, før den udleveres, og hvornår vedkommende første gang blev gjort opmærksom på, at mailen var identificeret. 

Her oplyser ministeriet, at det er chefen for minister- og ledelsessekretariatet, der endeligt godkender afgørelsen inden afsendelse, men ministeriet svarer ikke på, hvornår vedkommende første gang blev bekendt med, at mailen var fundet. 

Tandlægeforeningen har meldt sig ud af Socialdemokratiets erhvervsklub på grund af forløbet.

{{toplink}}

Forrige artikel OK23 ser ud til at udskyde længe ventet rapport fra lønkomité OK23 ser ud til at udskyde længe ventet rapport fra lønkomité Næste artikel "Ulovligt" og "parallel til Tamilsagen": Eksperter retter skarp kritik af Sundhedministeriets håndtering af mail om S-erhvervsklub
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.