Ingen grund til kritik - tværtimod

Fremtidens akutberedskab ingen grund til at kritisere endnu, mener lægernes formand Jens Winther.

Jens Winther Jensen
Formand for Lægeforeningen

Et svar på Dansk Sygeplejeråds kritik af Sundhedsstyrelsens endnu ikke offentliggjorte rapport om fremtidens akutberedskab - fremsat på Altinget den 22. november 2006:

Det er rigtigt, at evalueringen af den sygeplejerskebemandede telefonsluse i Århus Amt viser, at den overvejende del af patienterne er tilfredse med ordningen. Men jeg har også hæftet mig ved, at 23 % af de patienter, der kun har haft telefonkontakt, synes ikke det er rimeligt, at de ikke blev henvist til en skadestue, når de ser tilbage på deres forløb. Det er et højt tal.

Med hensyn til anvendelse af skadeklinikker lavede DSI, Institut for Sundhedsvæsens, en MTV-rapport om etablering af skadeklinikker i Sygehus Fyn fra september 2006.

Kan ikke anbefale skadeklinik
DSI konkluderer her, at instituttet ikke kan anbefale etablering af sygeplejerskebemandede skadeklinikker på Fyn blandt andet med henvisning til, at omkostningerne for behandling på en skadeklinik er væsentlig større end på en skadestue eller hos en vagtlæge.

Jeg vil gerne understrege at et øget antal behandlinger ved egen læge - som Sundhedsstyrelsen lægger op til - vil være endnu billigere. Vi vil på denne baggrund ikke udelukke, at etablering af skadeklinikker nogle steder kan være en god ide, men det må overvejes nøje og de skal være et element i og visiteret af almen praksis. Derfor er der heller ikke grundlag for en egentlig anbefaling i Sundhedsstyrelsens rapport.

Kun et nummer
DSR´s formand må også huske på, at både telefonslusen og skadeklinikker er etableret som knopskydninger inden for det nuværende akutberedskab. Sundhedsstyrelsens arbejde lægger op til en fuldstændig reformeret og kvalitetsmæssigt opdateret akutbetjening i det danske sundhedsvæsen med deltagelse af mange faggrupper. Det er afgørende, at lægelig rådgivning hele vejen igennem er med til at sikre den rigtige behandling til den rigtige patient. Det er således et bærende princip i udspillet, at indgangen til det akutte system er almen praksis, vagtlægen (ét landsdækkende telefonnummer) og alarmcentral 112.

Det er et enkelt og stringent system med sikkerhed for, at patienten kan komme i kontakt med en læge i alle døgnets 24 timer. Her vil en yderligere indgang - og et yderligere telefonnummer - kun bidrage til forvirring hos patienterne.

Forrige artikel Indsats for KOL nødvendig Næste artikel Kliniske farmaceuter har brug for adgang til EPJ
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.