Fra fond til forsker: Velux Fonden giver millioner til øjenforskning

FONDE: Tre yngre forskere har fået 6,2 millioner af Velux Fonden til at forske i øjensygdomme, og Realdania etablerer to fellowships i konstruktiv journalistik.

Så er der gode udsigter for dig med dårligt syn.

Velux Fonden har nemlig valgt at bevilge 6,2 mio. kroner til tre unge forskere, der skal gøre os klogere på øjensygdomme.

Netop øjensygdomme er et forskningsområde, fonden er glad for at kunne bidrage til, fremhæver programansvarlig Lise Bonnevie.

”Vi håber, at vores støtte til dygtige postdocs kan være et bidrag til at udvikle og fastholde kompetente forskere i starten af deres selvstændige forskerkarriere. Og dermed også bidrage til at sikre et stærkt øjenforskningsmiljø i Danmark – til gavn for behandlingen og dermed livskvaliteten for patienter med øjensygdomme,” siger hun i en pressemeddelelse.

Modtagerne af Velux-millionerne er de tre postdocs: Henrik Lauridsen, som ser på isfisks nethinder, Bartosz Pilecki, der ser på, hvordan bindevævsproteinet MFAP4 påvirker arvævsdannelse i øjet, og Pietro Farinelli, der ser på proteintransporten ind og ud af øjets fotoreceptorer.

Lauridsen, Pilecki og Farinelli er tilknyttet henholdsvis Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og Kennedy Centret på Rigshospitalet.

De tre postdocs er nummer ni, ti og elleve i rækken af postdocs, som har modtaget støtte fra Velux Fonden siden 2015. 23 millioner kroner har de i alt bevilget til de 11 modtagere.

Konstruktive fellowships
Mens Velux Fonden støtter forskning i danskernes øjensygdomme, kaster Realdania sig ud i at åbne vores øjne for konstruktiv journalistik.

Sammen med Constructive Institute etablerer de nemlig to fellowships i konstruktiv journalistik. En beslutning, Realdania mener passer godt ind i deres profil, siger filantropidirektør Anne Skovbro.

"Constructive Institute arbejder for at tilføre journalistikken mere fokus på fakta, løsninger og inspiration. Det passer på mange måder rigtig fint ind i Realdanias måde at arbejde på, hvor vi har fokus på, at de gode løsninger kan sprede sig fra de enkelte projekter og videre ud i samfundet," skriver hun i en pressemeddelelse.

Fra 1. september 2018 og ti måneder frem skal de to journalister undersøge mediernes dækning af udsatte boligområder og boligforhold i yderområderne i Danmark. Herunder skal de finde ud af, hvad dækningen betyder for synet på og udviklingen i boligområderne.

Constructive Institute er et uafhængigt center placeret på Aarhus Universitet.

De to nye fellows udpeges 1. juni og bliver dermed en del af et hold på otte redaktionelle medarbejdere og redaktører.

Forrige artikel Dansk Sygeplejeråd: Syge i eget hjem kræver budget- og kompetenceløft i kommunerne Dansk Sygeplejeråd: Syge i eget hjem kræver budget- og kompetenceløft i kommunerne Næste artikel Rejsebrev: Skotterne er stolte af deres sundhedsvæsen Rejsebrev: Skotterne er stolte af deres sundhedsvæsen