Erhvervslivet må ind i kampen for mere lighed i sundhed

DEBAT: Sundhedsministeren har sat fokus på sundheden hos ufaglærte og kortuddannede mænd. Der er brug for en forbedring, som kan sikres ved flere OPP, skriver formand for Center for Mænds Sundhed Hans-Jørgen Knudsen.

Af Hans-Jørgen Knudsen
Formand for Center for Mænds Sundhed

Ufaglærte og kortuddannede mænd dør ti år før deres højtuddannede kønsfæller og 13 år før højtuddannede kvinder.
 
Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) er gået i brechen for disse mænd med det kontroversielle politiske princip om, at lighed skabes ved at behandle mennesker forskelligt. Med lanceringen af partnerskabsstrategien inden for forebyggelse skaber Nick Hækkerup rammerne for en udmøntning af hans lighedsskabende princip. 

Man finder blandt 3F-medlemmerne mange af de mænd, hvor helbredet tidligt svigter, og en for tidlig død er en reel risiko. Center for Mænds Sundhed efterspørger, at flere virksomheder kaster sig ind i kampen for mænds sundhed ved at indgå offentlige-private partnerskaber, der gennemfører konkrete projekter ude på arbejdspladserne. 

Regeringen har afsat 120 millioner kroner, der skal hjælpe partnerskaber på vej med indsatser, der blandt andet imødegår den stigende sociale ulighed i sundhed.
 
Flere kommuner og mange civilsamfundsorganisationer lægger i disse dage sidste hånd på ansøgninger til puljen, der frem til udgangen af 2017 giver mulighed for at afprøve nye og bæredygtige løsninger inden for syv nationale sundhedsmål.
 
På Altinget.dks nyligt afholdte konference om partnerskabsstrategien efterspurgte Dansk Erhverv, at flere af deres medlemmer også tog opgaven med sundhedsfremme og forebyggelse op. 

Det danske sundhedssystem er ligesom resten af vores velfærdssamfund presset af kravet om større produktivitet, forventninger om konkurrenceudsættelse og den løbende politiske debat om udviklingen i den offentlige vækst.
 
Offentlige-private partnerskaber har potentialet til at integrere erhvervslivets profitstyrede effektivitet med den frie og lige adgang til sundhed, som den offentlige sektor sikrer.
 
Politikerne har med partnerskabsstrategien skabt en spændende ramme, der kan betyde flere sunde leveår og et længere liv også for ufaglærte og kortuddannede mænd.
  

Forrige artikel Vi behandler mennesker - ikke kun sygdomme Vi behandler mennesker - ikke kun sygdomme Næste artikel Behov for moderne bygninger i psykiatrien
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.