Terapeuter: Aflyst genoptræning skal med i økonomiforhandlingerne

DEBAT: De igangværende økonomiforhandlinger skal sikre, at kommuner får dækket alle coronaudgifter, så velfærden kan opretholdes, skriver Tina Nør Langager og Tina Lambrecht.

Af Tina Nør Langager og Tina Lambrecht
Hhv. formand, Ergoterapeutforeningen og formand, Danske fysioterapeuter

Coronakrisen koster Danmark dyrt på mange fronter.

Værst er det naturligvis for dem, der er blevet hårdt ramt af selve virusset, men mange patienter er som bekendt blevet ramt indirekte, idet kommuner og regioner har måttet udsætte deres behandling.

Det er blandt andet gået ud over patienter med behov for genoptræning og rehabilitering, hvoraf en del har oplevet en forværring af deres tilstand under krisen.

Det kan betyde, at selv helt almindelige gøremål i hverdagen pludselig bliver en udfordring. 

Alle udgifter skal dækkes
Kommunerne er gået i gang med at afvikle den pukkel, der måtte være og bringe indsatsen med at genoptræne og rehabilitere borgere ’back to normal’.

Det kræver ekstra ressourcer, blandt andet fordi man ikke kan benytte sig af holdtræning med mange deltagere af hensyn til smittefaren for især ældre patienter.

Derfor er det vigtigt, at de igangværende økonomiforhandlinger sikrer, at kommunerne får dækket alle deres udgifter i forbindelse med coronakrisen.

Kun en sådan håndsrækning kan give kommunerne mulighed for at holde serviceniveauet på alle velfærdsområder og møde særlige udfordringer på blandt andet genoptrænings- og rehabiliteringsområdet.

Genoptræning kan blive nedprioriteret
I Danske Fysioterapeuter og Ergoterapeutforeningen er vi derfor bekymrede over, at der i økonomiforhandlingerne lægges op til, at de hårdest ramte kommuner i coronakrisen alligevel ikke får dækket alle udgifter.

Regeringen vil nemlig kompensere kommunerne ud fra en generel model og ikke baseret på den enkelte kommunes faktiske udgifter.

Vi kan være bange for, at det vil gøre kommunerne tilbageholdende med at sætte midler af til den ekstra indsats, som omstændighederne kræver i forhold til genoptræning og rehabilitering.

Flere penge til sundhed
Vi mener samtidig, at der i økonomiforhandlingerne med kommunerne bør skeles til forhandlingerne med regionerne. 

De har sat sig ved forhandlingsbordet med en ny rapport fra VIVE i hånden, som viser, at de ældre over 65 år trækker mere på sundhedsvæsenet end hidtil antaget.

Det betyder, at der skal tilføres flere penge til sundhedsområdet, hvis det såkaldte demografiske træk skal dækkes, som regeringen har lovet.

Det har naturligvis også betydning for den kommunale genoptræning og rehabilitering, hvor der er mange ældre patienter.

Også i forhandlingerne om kommunernes økonomi bør man derfor sætte det lange lys på og tage højde for udviklingen i ældres træk på sundhedsydelser. 

Det er nødvendigt for at skabe sikkerhed om, at kommunerne i de kommende år kan levere den indsats, der er brug for.

Tænk fremad
Det kan selvfølgelig virke utidigt at tale om mere langsigtede prioriteringer midt i en krisetid. Men det er vigtigt at huske på, at prioritering af genoptræning og rehabilitering også er en investering.

Når vi giver kommunerne mulighed for at tilbyde borgerne indsatser af god kvalitet, så handler det om at sikre borgernes livskvalitet og funktionsevne i hverdagen – at de kan klare så meget som muligt selv.

Genoptræning koster, javel, men det er oftest dyrere at nedprioritere den, så ældre og andre patienter bliver mindre selvhjulpne og mere plejekrævende.

Økonomiforhandlingerne skal selvfølgelig have fokus på at håndtere eftervirkningerne af coronakrisen effektivt og retfærdigt. Men de skal også tænke længere frem.

Her bør en stærk genoptrænings- og rehabiliteringsindsats ses som en god investering, der både kan øge livskvaliteten for især ældre og spare samfundet for andre udgifter.

Forrige artikel KL: Coronastyrelse skal trække på vores erfaringer med lagre for værnemidler KL: Coronastyrelse skal trække på vores erfaringer med lagre for værnemidler Næste artikel FOA: Afsæt penge til god hygiejne - også efter coronakrisen FOA: Afsæt penge til god hygiejne - også efter coronakrisen
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.