En lunere hånd til fru Jensen, tak!

DEBAT: Dokumentationskravene i sundhedsvæsnet overstiger rimelighedens grænser, mener Karen Lumholt (R).

Af Karen Lumholt, folketingskandidat for Radikale Venstre. 

En ulykkelig forelskelse. Sådan betegnede en psykiater, jeg talte med for nylig, sit forhold til det offentlige sundhedsvæsen. Et evigt voksende monster af dokumentationskrav betød, at han fik mindre og mindre tid til det, han elskede og var uddannet til: At behandle sine patienter. Det faktum havde drevet ham til at forlade sygehusets svingdøre for sidste gang for at åbne egen klinik - selvom han i hjertet helst var blevet i det offentlige.

Dokumentationskrav 
Desværre er den desillusionerede psykiater ikke den eneste, som oplever, at kravene til måling, dokumentation og kontrol har oversteget det rimelige i det danske sundhedsvæsen. Konsekvenserne er - udover personaleflugt til det private - dårligt arbejdsklima, stress, tidlig pensionering og vanskelig rekruttering til de sundhedsfaglige uddannelser. For slet ikke at tale om den afmagt patienterne oplever ved ikke at kunne få tilstrækkelig kontakt og pleje af det personale, som burde være til for dem.

Indrømmet. Sundhedsvæsenet er et mægtigt skib med et ekstremt kompliceret motorrum, og vi har behov for både styrmænd, kortlæsere, maskinmestre og matroser til at manøvrere det i den rigtige retning. Forestillingen om, at vi kan skabe sundhed og behandle med såkaldte "varme hænder" alene, er ikke alene urealistisk. Den er heller ikke ønskværdig. Der er behov for forskning og dokumentation for at se, hvad der virker. Og behov for standardisering for at udbrede evidens til gavn for både patienter og samfundsøkonomi.

Respekt for professionalismen 
Men - vi må holde fast i, at alle bør gøre det, de er bedst til. Der er ingen logik i, at sundhedspersonalet i dag bruger halvdelen af deres tid på at udføre deres arbejde - og den anden halvdel på at dokumentere, at de har gjort det. De sundhedsprofessionelle yder bedst, når de har en vis grad af handlefrihed, og der er respekt for deres professionalisme. De skal have tid til det, de er uddannet og bedst til - og ikke druknes i papirbunker.

Det kræver, at vi sætter dokumentationsmonstret på slankekur og dropper unødig overvågning og kontrol - noget som skal ske i tæt i samarbejde med de mennesker, der kender til hverdagen i en hvid kittel. Sundhedsvæsenet skal ikke kun bestå af varme hænder. Men hænderne bliver nødt til at blive lidt mere lune, end de er i dag!

Forrige artikel Dokumentationskrav stjæler tid fra patienterne Næste artikel Ny uddannelse er spild af penge
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.