Det kan hurtigt blive dyrt at købe billigt ind

DEBAT: Et sundhedsvæsen i verdensklasse kræver et langsigtet fokus på kvalitet af hospitalsudstyr, frem for at fokusere på de hurtige besparelser på kort sigt, mener Jens Kristian Gøtrik.

Af Jens Kr. Gøtrik
Direktør for Medicoindustrien

Det kan hurtigt blive dyrt at købe billigt ind. Sådan er det i privatøkonomien, når vi kan vælge mellem det billigere energislugende køleskab frem for den lidt dyrere elsparemodel.

Og sådan er det i sundhedssektoren, hvor indkøb og drift af udstyr og apparatur løber op i mange milliarder kroner årligt - men hvor intelligente langsigtede investeringer risikerer at blive ofret på alteret for hurtige besparelser.

Drift og vedligeholdelse koster
Finansministeriet og de fem nye regioner er gået langt for at effektivisere og samle deres indkøb i store enheder med få varenumre. Og på kort sigt er det jo meget reelle beløb, som kan spares på den konto. Men alt for ofte glemmer, at hvad der er sparet på indkøbsbudgettet hurtigt kan sættes til igen, når kontoen for drift, vedligeholdelse og opdateringer skal gøres op året efter.

Total Cost of Ownership
Der er derfor god grund til at sætte fokus på "Total Cost of Ownership" eller TCO - også i sundhedssektoren. Begrebet dækker en anskueliggørelse af de samlede omkostning ved indkøb, drift og forbrug af en given vare. Det kan f.eks. være operationsudstyr hvor de lidt dyrere færdigpakkede sæt, der er specielt tilpasset en specifik operation minimerer tidsforbrug og fejlkilder på operationsstuen.

Eller det kan være avancerede måleinstrumenter, hvor det kan give god mening at tilkøbe service- og supportfunktioner, så udstyret altid fungerer optimalt og sikrer en optimal udnyttelse. Mistede operationer den ene dag kan nemlig ikke uden videre indhentes den næste dag. Også genbrug af engangsudstyr kan vise sig at være dyrt, hvis alle omkostninger regnes ind, herunder de sikkerhedsrisici der påføres patienterne.

Desværre ses det dog alt for ofte, at et snævert kortsigtet fokus på kontante besparelser på et lille område sker på bekostning af det langsigtede helhedssyn - uden hensyn til "Total Cost of Ownership". Det risikerer ikke kun at blive økonomisk dyrere på lidt længere sigt, men koster også dyrt i ekstra tidsforbrug og medarbejdere - de vigtigste og knappeste ressourcer i sundhedsvæsenet i dag.

Visionære offentlige indkøb
Det sundhedsvæsen i verdensklasse, som vi alle efterspørger, forudsætter et langsigtet fokus på kvalitet, frem for kortsigtede løsninger med kvantitet som vigtigste målestok.

Det er de centrale indkøbsafdelinger i stat, regioner og kommuner, som sidder med nøglen til løsningen, hvis de har visionen og modet til at træffe de fornuftige langsigtede løsninger frem for at fokusere på de hurtige besparelser.

Forrige artikel Skolemad: Skatteyderne må til lommerne Skolemad: Skatteyderne må til lommerne Næste artikel Sundhedsvæsenet lider under VK
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.