Sundhedsvæsenet lider under VK

DEBAT: De stigende ventetider for hjertepatienter er uacceptabelt, mener Socialdemokraternes sundhedsordfører Jens Peter Vernersen. Løsningen kan være 400 flere lægestuderende årligt.

Jens Peter Vernersen
Sundhedsordfører for Socialdemokraterne 

Alt for mange dør af for højt blodtryk, hjerte-kar-sygdomme, astma, kræft og diabetes.

Senest har vi set, at ventelisterne på undersøgelse og behandling af hjertepatienter er vokset eksplosivt fra 2005 til 2007.

Ventetid på op til et halvt år til skanning for en hjertepatient er helt uacceptabelt, og det viser, at akut behandling ikke kun skal omfatte kræft, men også andre livstruende sygdomme. Efter hjerteplanen blev sat i gang, kom Danmark langt frem i behandlingen af hjertepatienter, men de gode resultater er åbenbart sat over styr.

Kan det virkeligt passe, at vi ikke formår at gøre noget ved det?

Specialesamling
Der er heller ingen tvivl om, at behandlingen kan blive bedre når de mest specialiserede læger tager sig af de mest specialiserede opgaver. Kræft i æggestokkene er alvorlig. Og Danmark har haft en højere dødelighed end andre lande, fordi behandlingen ikke har været optimal.

5-års-overlevelsen for æggestokkræft er i Danmark 32 pct, mens overlevelsen i USA er vokset fra 40 til 52 pct.

Alt for mange hospitaler har påtaget sig at operere for æggestokkræft, uanset den faglige kompetence ikke har været tilstedet.

Fremover vil disse operationer kun finde sted på fire hospitaler i Danmark. Men det er også afgørende, at borgere, der har en kræftsygdom eller en anden livstruende sygdom kommer frem til behandling.

Som en overlæge nævnte for mig, er der områder i landet, hvor der findes få, der bliver ramt af lungekræft - ikke fordi de ikke bliver syge af lungekræft, men fordi de aldrig bliver diagnosticeret.

Behandlingsgarantien skal stoppes
Det var naturligvis både dybt alvorligt og skræmmende, at der er områder i vort lille land, hvor man ikke finder de livstruende sygdomme.

Det er afgørende, at man kan blive behandlet, når behovet er der.

Det er også afgørende, at en behandlingsgaranti på en måned ikke udsætter behandling af medicinske patienter, og derfor foreslår socialdemokraterne, at behandlingsfristen på en måned udsættes, til sundhedsministeren har fået så meget orden i sit hospitalsvæsen, at hurtig behandling ikke går ud over de mest syge patienter.

Socialdemokraterne foreslår udsættelsen - så medicinske patienter ikke bliver skubbet endnu længere bagud.

Lægemanglen
Vi må uddanne de læger, der er behov for i fremtiden, Schlüter-regeringen bærer et kæmpe ansvar for lægemanglen, Bertel Haarder fik reduceret optaget på medicinstudiet med 2500 sammenlignet med optaget under Nyrup-regeringen.

Det er afgørende, at vi ikke gentager fortidens fejltagelser.

Det er ikke nok at lave prognoser over, hvor mange speciallæger vi vil have i 2025. Der er brug for at fremskrive behovet. Derfor er det efter Socialdemokraternes opfattelse nødvendigt at optage 400 flere studerende på lægestudiet om året.

Det vil være med til at løse problemerne på sigt, det er afgørende så vi bliver selvforsynende med læger og ikke skal være nødt til at hente udenlandske læger med de problemer det giver.

Forrige artikel Det kan hurtigt blive dyrt at købe billigt ind Næste artikel Hvor blev rehabiliteringen af?
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.