Søren Brostrøm er ikke i tvivl: Ældreområdet skal væk fra kommunerne

FIK DU HØRT: Tidligere direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm opfordrer sundhedsminister Sophie Løhde til at genoverveje sit syn på en strukturreform, der fjerner ældreområdet fra kommunalt regi.

Podcasten/artiklen blev bragt første gang 13. juni 2024.

Regeringen bør genoverveje, om ikke det vil være klogt at samle ældreområdet og sundhedsområdet under regionerne.

Det sagde Sundhedsstyrelsens tidligere direktør, Søren Brostrøm, da han i juni lagde vejen forbi en live-optagelse af Politisk Stuegang hos Altinget.

I juni fremlagde Sundhedsstrukturkommissionen sine længe ventede anbefalinger. Det varede imidlertid ikke længe, før sundhedsminister Sophie Løhde (V) mere eller mindre havde skudt den strukturmodel ned, som fjerner dele af ældreområdet fra kommunalt regi.

Men ifølge Søren Brostrøm er det faktisk den eneste model, der reelt kan fremtidssikre det danske sundhedsvæsen.

"Det er jeg slet ikke i tvivl om," sagde han foran et publikum i Allinge.

Tror ikke på "Løkke-modellen"

I den model, som Søren Brostrøm har set sig varm på, foreslår kommissionen at erstatte de nuværende fem regioner med otte-ti såkaldte sundheds- og omsorgsregioner.

{{toplink}}

Det er tanken, at de skal overtage langt størstedelen af kommunernes opgaver på ældreområdet. Og det er forslag, Sophie Løhde har taget lunkent imod.

Ifølge Søren Brostrøm er det en "forudsigelig" reaktion.

"Det er nok svært for de to regeringspartier, som sidder tungt på det kommunale og regionale, at acceptere det," sagde han og fortsatte:

"Det ændrer ikke på, at jeg synes, at det fagligt set er det rigtige. Og det ville være det ambitiøse at gøre."

Til gengæld mener han ikke, at en anden af Sundhedsstrukturkommissionens for alvor vil rykke noget. Det er en model, der ikke fjerne rykker ligeså mange opgaver fra kommunernes bord til regionerne. 

"Man har ikke rigtig fat i nældens rod," sagde han. 

Den sidste ud af de tre foreslåede modeller har han heller ikke den store tiltro til. Det er model nummer to – den, Altingets sundhedspolitiske analytiker har omtalt som "Løkke-modellen" – hvor regionerne afskaffes og samler hele sundhedsområdet nationalt. 

"Det kan jeg slet ikke se flyve for mig. Det er alt for stor en mundfuld. Og det tror jeg heller ikke, at der er mange, der tror på for at være helt ærlig," sagde han.

Er ikke gået langt nok

Det er ikke, fordi Søren Brostrøm ikke ser ulemper i den model, han anbefaler at se nærmere på. For eksempel risikerer de specialiserede sygehuse at blive svækket.

{{toplink}}

"Der er den risiko ved at decentralisere med otte-ti sundheds- og omsorgsregioner, at man mister den kritiske masse i forhold til sygehusdrift, og at nogle bliver for små til at løse specialiserede opgaver," sagde han.

Til gengæld er han imponeret over, at kommissionsmedlemmerne har kastet sig over almen praksis, som ifølge ham er "en kæmpe stor mundfuld". 

Han ærger sig imidlertid over, at man ikke er gået længere i sine anbefalinger på de områder, der i dag ikke fungerer optimalt.

"Jeg har en fornemmelse af, at kommissionen måske ikke helt har turde tage det fulde skridt, fordi man er bange for at skræmme de praktiserende læger væk," sagde han. 

Forrige artikel Hev Løhde virkelig stikket ud på en større strukturreform efter få minutter? Hev Løhde virkelig stikket ud på en større strukturreform efter få minutter? Næste artikel Sophie Løhde: Sophie Løhde: "Alle modeller er i spil for ny sundhedsreform"
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.