Voksenastma koster milliarder

DEBAT: Mennesker med astma har svært ved at bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet. Et forstærket politisk fokus på voksenastma er nødvendigt, skriver Thorkil Kjær, administrerende direktør i Astma-Allergi Danmark.

Af Thorkil Kjær
Administrerende direktør i Astma-Allergi Danmark

Mennesker med astma har markant sværere end andre ved at bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet. Det koster årligt milliarder i sygedagpenge og sociale ydelser, viser nye tal fra Odense. Så her er virkelig noget at komme efter med et forstærket politisk fokus.

Det er, hvad samfundet og arbejdsgiverne samlet betaler i ekstraomkostninger for astmatikere mellem 20-44 år. Det viser undersøgelser fra Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet.

Undersøgelsen påviser, at voksne astmatikere bl.a. har væsentligt flere sygedage og langt oftere modtager sociale ydelser end den øvrige del af befolkningen. 

2,6 milliarder kroner om året
Alene i sundhedsudgifter koster de arbejdsduelige astmatikere samfundet 578 millioner kroner om året, mens virksomhedernes produktionstab er fire gange højere med et tal på to milliarder kroner. 

De reelle omkostninger til astma er dog langt højere, fordi børne- og seniorastmatikere, som også er en stor og dyr gruppe, slet ikke er indregnet i undersøgelsen fra Odense.

Undersøgelsen afspejler desværre alt for godt den virkelighed, vi møder i Astma-Allergi Danmark. Her hører vi om patienter, der hutler sig igennem med en halv diagnose på astma.

De får medicin, der måske gør, at de kan klare de gode perioder, for astma er en sygdom, der kommer i bølger. Men i de dårlige perioder må de sygemelde sig, og med arbejdsrelateret astma risikerer de rigtig mange dårlige dage.

Det er helt unødvendigt, for der findes både medicin og læger til at hjælpe - men der mangler opmærksomhed.

Derfor er der virkelig noget at komme efter for politikerne, hvis de satte sig for at optimere indsatsen for voksne med astma.

Bedre samspil og rådgivning
Dels vil det give en masse mennesker bedre livskvalitet, dels vil det spare samfundet en masse penge.

Allerede i dag er der gode muligheder for at lette problemet - muligheder, der bliver overset. Det gælder først og fremmest om at få de praktiserende læger mere i spil og sikre dem viden og efteruddannelse på astmaområdet

For astma behøver ikke altid være en kompliceret sygdom, hvis diagnostisering, behandling og forebyggelse går hånd i hånd.

I Astma-Allergi Danmark ved vi gennem vores mangeårige erfaring med rådgivning til mennesker med astma, hvor meget den personlige rådgivning batter.

Vi stiller derfor gerne op med vores ressourcer og kan aflaste den praktiserende læge, når diagnosen først er stillet.

Et samspil mellem lægens medicinske kompetencer og vores ekspertise i alle hverdagsdilemmaerne vil være et match, der sikrer patienten den bedst mulige hverdag.

Og så vil det spare mange udgifter for både arbejdsgivere og på offentlige ydelser.

Forrige artikel Carl Holst: Slå dørene op Carl Holst: Slå dørene op Næste artikel Sundhedsministeren risikerer at øge brugerbetalingen for tandpleje
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.