235.000 diabetikere kan udvikle livsfarlige fodsår

DEBAT: Hvis langt flere diabetikere bliver undersøgt for diabetiske fodsår, vil man forhindre mange benamputationer og dødsfald, skriver Kristian Lysholt Mathiasen fra Danske Fodterapeuter. Han opfordrer regeringen til at opprioritere området.

Af Kristian Lysholt Mathiasen
Sekretariatschef, Danske Fodterapeuter

Gigtforeningens direktør Lene Witte rammer ”spot on”, når hun i Altinget efterlyser større opmærksomhed på oversete alvorlige sygdomme og anfører, at sundhedsmidlerne i højere grad bør fordeles med fokus på helheden. Fodsår er ikke en kendt lidelse, men hvert år slår den mange danskere ihjel, uden at den får nævneværdig opmærksomhed. Men det burde den.

Fakta er, at 15 procent af landets 320.000 diabetikere vil udvikle langsomt helende fodsår. Hvert fjerde diabetiske fodsår ender med en amputation på underben eller lår. Hver amputation koster ca. 1 million kroner, og efter fem år er halvdelen af de diabetikere, der har fået en amputation, døde. Diabetiske fodsår er den alvorligste og mest omkostningstunge senfølge ved diabetes. Fodsårene kan dog forebygges relativt billigt ved en årlig risikovurdering hos en statsautoriseret fodterapeut.

Alligevel får mindre end en tredjedel af landets diabetikere i dag udført en årlig risikovurdering af deres fødder. Jeg tror, at en af årsagerne er, at både patienter, politikere og flere sundhedspersoner slet ikke er opmærksomme på, hvor farlige fodsår er. Men patienter med fodsår har højere dødelighed end brystkræftpatienter! Der er behov for politisk handling, hvis vi skal gøre noget ved dette.

Gratis screening er nødvendigt
Hvis målsætningen i regeringens sundhedsstrategi om at skære en femtedel af antallet af akut- og genindlæggelser skal nås, kræver det, at vi alle bliver bedre til at forebygge og opspore. Og det kræver politisk vilje at fjerne de nuværende barrierer. Det koster fx alle diabetikere uanset indkomst 110 – 135 kr. at få en årlig fodstatus.

For hver amputation, vi undgår, vil sundhedsvæsenet kunne give ca. 4.000 diabetikere en sådan kontrol. Jeg plæderer ikke for gratis fodterapi til alle diabetikere. Men den årlige screening burde - som kontrollen ved øjenlægen - ikke koste patienten noget. I hvert fald ikke, hvis vi har en ambition om at finde flere af de svageste patienter.

Patienterne går for længe uden kontrol
Et langt tættere og forpligtende samarbejde mellem fodterapeut og praktiserende læge vil også kunne hjælpe med at fange flere af dem, der er i farezonen. Når ministeren – meget fornuftigt - lægger op til, at alle diabetikere fremadrettet skal have en forløbsplan, bør det klart fremgå, at alle diabetikere skal have en årlig screening af deres fødder i overensstemmelse med nationale og internationale anbefalinger.

I dag er der desværre alt for mange praktiserende læger, der ikke er opmærksomme på diabetikernes risiko for fodsår. Det betyder, at muligheden for at forebygge forringes, da mange patienter går for længe uden kontrol. Ofte modtager fodterapeuter sårpatienter i klinikkerne, som ikke af deres læge har fået at vide, at de årligt skal have deres fødder undersøgt af en fodterapeut.  

Ideerne er mange, og vi sparrer gerne med ministeriet, de praktiserende læger og andre gode kræfter omkring løsningsforslag, der kan medvirke til, at vi i Danmark bliver bedre til at forebygge og opspore de dødsensfarlige fodsår.

Forrige artikel Konsulent: Sundhedsteknologi sikrer væksten Konsulent: Sundhedsteknologi sikrer væksten Næste artikel Politikere skal beskytte patienters data bedre
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.