Pas på sofaen

DEBAT: Hvis der skal forebygges sygdomme ved at få danskerne til at bevæge sig mere, så skal det være lettere at dyrke motion. Det mener SF, og partiets forebyggelsesordfører forklarer her hvordan.

Karl H. Bornhøft (SF)
Sundhedsordfører for det medicinske område, sundhedsfremme og forebyggelse samt praksissektoren

Danskerne er blevet bedre til at dyrke motion - men for mange af os er det stadig alt for besværligt.

Det vil SF gøre noget ved. For det er afgørende for vores helbred og livskvalitet, at vi kommer mere op af sofaen og bevæger kroppen.

En ny stor amerikansk undersøgelse viser, at bevægelse i dagligdagen har markant betydning for hvor gamle vi bliver. Og her menes ikke kun at få pulsen op, men at vi generelt bevæger os noget mere, og får brugt musklerne i løbet af dagen.

Det skal være lettere
SF vil gøre det lettere for danskerne at tilpasse motion og bevægelse i hverdagen. Vi vil give 400 mio. kroner til forebyggelse i kommunerne og bl.a. forpligte dem til at have lettilgængelige sundhedsfremmende tilbud.

Vi foreslår bl.a. særlige motionshold til overvægtige, ældre og førtidspensionister, mens kommunens sportsfacilitet skal have længere åbent og blive mere tilgængelige for alle.

Samtidig vil vi bruge byplanlægning og skabe flere parker og pladser, der opfordrer til leg og bevægelse. Vi vil også se på trafikpolitik og have sikre cykelstier og trygge forhold for børn på deres vej til skole.

Motionen ind på virksomhederne
Børn bruger en stor del af deres tid i skole og institution, mens voksne bruger en stor del af dagen på arbejdspladsen.

Derfor vil SF sikre flere idrætstimer i folkeskolen og arbejde for, at flere virksomheder får en sundhedspolitik med fokus på bl.a. motionstilbud til medarbejderne.

Det kan være lettere at få motioneret, hvis træningen ligger i forbindelse med arbejdstiden, og der står en kollega og venter på dig.

Hvert år dør 20.000 danskere for tidligt af sygdomme, der kunne være forebygget, og 1,7 millioner danskere lever med en kronisk sygdom.

De optager op mod 80 procent af de samlede sundhedsudgifter, og antallet af kronisk syge stiger med væksten af livsstilssygdomme som sukkersyge, forhøjet blodtryk og hjertekarsygdomme.

SF sætter gang i bevægelsen og tager kampen op mod sofaen - til gavn for både livskvaliteten, helbredet og samfundsøkonomien.

Forrige artikel Op på menutavlen med kalorierne Næste artikel Fakta i psykiatrien efterspørges Fakta i psykiatrien efterspørges
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.