Sundhedsforsikringer bidrager til at finansiere sundhedsudgifterne i samfundet

DEBAT: Selv om de arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer ikke beskattes, er de alligevel til gavn for staten og samfundet, skriver Dan Landt, direktør for ihi Bupa Skandinavien.

Af Dan Landt
Direktør for ihi Bupa Skandinavien, der er specialiseret i rejse- og sundhedsforsikring og en del af verdens største udbyder af sundhedsforsikringer, Bupa

Altinget skriver d. 17. marts 2010, at de arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer hvert år koster staten 420 mio. kr., og at udgiften vil vokse med yderligere 30 pct. i den kommende tid. I samme artikel kritiserer Socialdemokraterne og partiets skatteordfører, Nick Hækkerup, regeringen for at have skabt en regulær pengemaskine, der fører penge fra statskassen over i forsikringsselskaberne. Denne anklage holder ikke, for sagen er, at sundhedsforsikringer i dag bidrager med ca. trekvart milliard til samfundets samlede sundhedsregnskab.

Ligesom pensionsopsparing er fradragsberettiget, er de arbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer i dag ikke beskattede. Forudsætningen er, at sundhedsforsikring tilbydes alle virksomhedens, så forsikringerne ikke kun kommer for eksempel direktionen til gode. Og den ide må siges at være lykkedes. I dag har ca. en million danskere en sundhedsforsikring betalt af deres arbejde, og det er folk i alle typer af job og med alle niveauer af indtægt. Og tallet stiger støt.

Man kan så spørge sig selv, hvorfor det er kontroversielt, at sundhedsforsikring ikke er beskattet, mens der ikke er nogen, der sætter spørgsmålstegn ved, at pensionsopsparingen er fradragsberettiget.

Knappe ressourcer skal anvendes med omtanke
Det virker ikke som om, at Socialdemokraternes kritik og Nick Hækkerups ønske om at afskaffe skattefritagelsen er båret af rationelle argumenter, men mere af en generel modvilje mod, at det private er en del af sundhedstilbuddet til danskerne. Korstoget mod det private er lidt svært at forstå, for private aktører i sundhedsvæsenet er langtfra ukendt. Tænk bare på de praktiserende læger, speciallæger og Falck, som alle spiller en positiv rolle.

Jeg mener, det er vigtigt, at politikerne kommer væk fra de hurtige og forkerte argumenter om, at privathospitalerne kun tager de nemme behandlinger, og at forsikringsselskaberne ikke gør gavn, men skaber ulighed. Politikerne skal se tingene i et større perspektiv og tænke rationelt og langsigtet. Sundhedsområdet er for vigtigt, til at saglige argumenter drukner i støjen fra en ideologisk skyttegravskrig.

Hvis indbetalingerne beskattes, vil der med stor sandsynlighed blive færre sundhedsforsikringer og dermed færre penge til sundhed. Ligesom flere vil stille op i køen til offentlig behandling i et i forvejen presset offentligt system.

Forrige artikel Mere sundhed for de samme penge Næste artikel Kommunerne skal også investere i sundhed
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.