Bertel afviser regions-kritik af Kræftplan III

DEBAT: Sundhedsminister Bertel Haarder afviser Danske Regioners kritik af Kræftplan III. Blandt andet forstår han ikke, hvorfor Danske Regioner mener, at tarm-screeningsprogrammet bør udsættes.

Af Bertel Haarder (V)
Sundhedsminister

Et svar til artiklen "Regioner ryster på hovedet af Kræftplan III" (Altinget 8. november, se linkboks)

Med den nye Kræftplan III tilfører vi 810 mio. kr. til kræftområdet over de næste fire år. Vi indfører screening for tarmkræft, et diagnostisk pakkeforløb, som skal sikre hurtig diagnose ved uklare symptomer og styrker patienternes rehabiliteringsforløb. Når planen er fuldt implementeret, tilføres der over 500 mio. kr. ekstra til området om året.

Ulla Astman taler om, at vi overser selve kræftbehandlingen i Kræftplan III.

Lad mig minde om, at regeringen har sikret, at kræftområdet tilføres 1,8 mia. kr. ekstra om året i 2010 sammenlignet med 2001. Vi har bl.a. indført pakkeforløb til alle kræfttyper, fremrykket investeringerne i nyt kræftapparatur og styrket kræftkirurgien.

Kræftdødeligheden er faldet med omkring syv procent i perioden.

Ulla Astman mener, at screeningen for tarmkræft bør vente, "til økonomien ser lidt lysere ud".

Danske Regioner og de enkelte regioner har selv været med til at udarbejde netop den plan for indførelse af screening for tarmkræft, som nu er vedtaget. Derfor undrer kritikken mig ærligt talt. Derimod byder jeg den lægefaglige debat velkommen. Den kan hjælpe os til at udmønte den aftalte screening på den bedst mulige måde.

Ulla Astman er bekymret for, der ikke er penge nok til at opføre diagnostiske centre.

Men i Kræftplan III tales der ikke om mursten, men om indhold - en diagnostisk pakke for patienter med uspecifikke symptomer på kræft, så deres situation afklares hurtigt som led i et sammenhængende diagnostisk forløb.

Målet er at sikre, at ingen patienter bliver kastebold mellem deres egen læge, sygehusafdelinger og speciallæger. Det afsætter vi over 250 mio. kr. til over de næste 4 år.

Forrige artikel EU – nu med gigt EU – nu med gigt Næste artikel Hvor blev kvaliteten af? Hvor blev kvaliteten af?
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.