Forebyggelses-anbefalinger er gode for tænderne

TANDLÆGE-ROS: Selv om Forebyggelseskommissionens rapport ikke fokuserer på tænder, er mange af anbefalingerne meget fornuftige set fra en tandlægestol.

Af Susanne Andersen,
Formand for Tandlægeforeningen

Forebyggelseskommissionen foreslår, at afgiften på sukkerholdige fødevarer bliver fordoblet, således at afgiften på eksempelvis sodavand stiger til 8 kr. pr. liter.

Andre anbefalinger går på at indføre gratis frugt på skoler og at undersøge, om der kan indføres en certificeringsordning for sund mad på skoler og i skolefritidsordninger mv.

Desuden anbefaler Forebyggelseskommissionen, at det bliver sværere at finde slik og søde sager i butikkerne.

Hvis disse anbefalinger omsættes til handling, vil det være godt ikke alene for befolkningens almene sundhed, men også for tandsundheden.

Tænder i problemer
Vi ser i disse år tendenser til, at de seneste mange års positive udvikling mht. huller i tænderne er ved at stagnere.

Derfor er det vigtigt, at børn og voksne reducerer forbruget af sodavand og søde sager. Og det er vigtigt, at den sociale ulighed i cariesforekomst bliver udjævnet. Men caries er ikke det eneste problem.

Også syreskader på tandemaljen som følge af indtag af syreholdige læskedrikke griber om sig især blandt de unge. Derfor støtter vi initiativer, der kan få børn, unge og voksne til at slukke tørsten med vand.

Brug tandlæger til forebyggelse
Tandlægeforeningen ser også positivt på initiativer, der sigter mod at nedbringe omfanget af rygning.

Forebyggelseskommissionen anbefaler, at indsamling af viden inden for forebyggelse og sundhedsfremme prioriteres.

Fra Tandlægeforeningens side har vi allerede gjort Forebyggelseskommissionen opmærksom på, at tandlæger har mange års erfaring inden for forebyggelse.

Vi kan med vores viden og regelmæssige kontakt med patienterne bidrage til en tidlig opsporing af almensygdomme. Og vi stiller meget gerne vores viden og engagement på området til rådighed.

Forrige artikel Konkurrent: Danske Patienter misbruger medlemspenge Næste artikel Derfor er tre ekstra leveår ikke ambitiøst
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.