Garantier umuliggør prioritering

DEBAT: Regeringen skal indse, at garantier har ændret fokus i sundhedsvæsnet, så de mest syge ikke prioriteres, og det fokus er helt forkert, mener SF.

Af Karl Bornhøft
Sundhedsordfører for SF

Der har i for mange år været ensidigt fokus på ventelister og behandlingsgarantier inden for sundhedsområdet. Det har givet en skævvridning mellem det kirurgiske område, som er omfattet af garantierne, og de mere bløde områder - såsom det akutte, psykiatriske og medicinske område, som ikke er.

Det er på tide at udvide fokus. Og skaffe os en mere universel garanti, der bredt dækker hele behandlingstilbuddet.

Regeringens behandlingsgaranti betyder, at regionerne i dag hovedsageligt modtager penge til at nedbringe ventelisterne på det kirurgiske område. Dette medfører som bekendt, at hvis de offentlige hospitaler ikke kan behandle en kirurgisk patient inden for en måned, kan patienten i stedet behandles på et privathospital, hvorefter regningen sendes til det offentlige sygehus - en udgift, der stort set altid er dyrere end den medfølgende kompensation.

Situationen er låst
Med regeringens garantier låses regionerne således fast på især at prioritere de kirurgiske patienter, og tvinges til at skære på de områder, hvor patienterne ikke har en garanti - blandt andet på det psykiatriske og medicinske område, samt på rengøring og hygiejne. Det vil sige, at nogle af de allersvageste patienter må finde sig i at blive indlagt på gange - i underbemandede, nedslidte afdelinger med personalemangel. Så derfor må disse patienter og personalegrupper betale prisen med længere ventetid eller forringet tilbud og dårligt arbejdsmiljø. Desværre er det nogle af de svageste patienter, der dermed bliver overset. Det kan simpelthen ikke være rigtigt.

I stedet for kun at snakke om ventelistegarantier og behandlingsgarantier fra område til område eller problem til problem - bør vi tale om løsninger der også sikrer, at man som medicinsk patient ikke kommer til at ligge på gangen, fordi afdelingen er overbelagt? Og løsninger, der sikrer, at sygeplejersken har tid til at tage sig af patienterne, fordi afdelingen ikke er kraftigt underbemandet?

Langt størstedelen af aktiviteten på sygehusene handler om de akut indlagte patienter. Alligevel er det dem, og alle de mange andre patienter, som ikke er omfattet af garantierne, der har fået mindst opmærksomhed.

Den bedste behandling
Med regeringens garantier låses regionerne fast på at prioritere de kirurgiske patienter. Som det er nu, har regionerne ikke for alvor mulighed for at foretage en prioritering mellem områderne. Når der samtidig sættes for få midler af til blandt andet det medicinske og psykiatriske område, giver det alt for dårlige vilkår for de patienter.

Vi kan alle være enige om, at vi skal gøre, hvad vi kan for at give alle patienter den hurtigste og bedste behandling. Men vi må ikke glemme alle de patienter, som ikke får gavn af ventetidsgarantier og muligheden for frit at vælge sygehus. En stram kontraktpolitik med garantier for de kirurgiske patienter er ikke løsningen. Det er på tide også at prioritere de psykiatriske og medicinske patienter. Det er på tide, at vi igen sikrer et sundhedsvæsen, der kan prioritere de mest syge først, efter behov og sygdommens karakter.

Groft sagt har vi skabt et system, hvor de arme unger ikke kan have deres stritører i fred for garantier, mens de ældre medicinske patienter sagtens kan få lov til at ligge på gangene!!! - Hvor længe vil vi finde os i det?

Forrige artikel Grundløs kritik af lægemiddelindustrien Næste artikel Myndigheder skal være fagligt på højde med industrien
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.