Sundhedstjek gør en forskel, Nick Hækkerup

DEBAT: Dødeligheden for mennesker med handicap er for høj. Mange dødsfald kan undgås, hvis sundhedsministeren indfører et sundhedstjek, skriver Thorkild Olesen, Danske Handicaporganisationer, og Ida Sofie Jensen, Lægemiddelindustriforeningen.

Af Thorkild Olesen og Ida Sofie Jensen
Hhv. formand for Danske Handicaporganisationer og koncernchef i Lægemiddelindustriforeningen

Når sundhedsminister Nick Hækkerup inden længe sætter sig til bordet for at drøfte sundhedstjek for særlige risikogrupper med blandt andre Dansk Selskab for Almen Medicin, er han måske ikke lige opmærksom på en særlig gruppe borgere, som ikke gør meget væsen af sig, men som uden tvivl er nogle af dem, der vil have størst gavn af et systematisk tilbud om sundhedstjek. Nemlig personer med udviklingshæmning eller sindslidelse.

Dødeligheden er høj
Statens Institut for Folkesundhed har i en ny analyse vist, at der er en meget markant overdødelighed blandt voksne danskere med udviklingshæmning sammenlignet med dødeligheden i den generelle befolkning. Overdødeligheden betyder, at mænd og kvinder med udviklingshæmning har et tab i middellevetiden på henholdsvis 14,6 år og 14,4 år. Det ligger betydeligt over, hvad vi almindeligvis betegner som et problem, når talen falder på den voksende ulighed i sundhed.

Analysen viser også, at de dominerende dødsårsager for mennesker med udviklingshæmning er kredsløbssygdomme, kræft og sygdomme i åndedrætsorganer - altså sygdomme, som i stort omfang kan forebygges og behandles, hvis de opdages i tide. Og netop her er et af hovedproblemerne for denne gruppe borgere: Der er ganske enkelt ikke en tilstrækkelig opmærksomhed på deres fysiske tilstand, så risikofaktorer og sygdomme opdages ofte så sent, at de ikke kan behandles tilstrækkeligt. Det vil et tilbud om et årligt sundhedstjek kunne lave om på.

Det samme gælder for sindslidende. Mennesker med alvorlige former for psykiske lidelser lever mellem 15 og 20 år kortere i gennemsnit end befolkningen som helhed. De har blandt andet større risiko for hjertekarsygdomme og KOL.

Indfør sundhedstjek
Og der er inspiration og hjælp at hente for ministeren, når han skal udforme en model for tilbud om sundhedstjek til mennesker med udviklingshæmning eller sindslidelse. I Region Midtjylland tilbydes beboere i botilbud et sundhedstjek, og Danske Handicaporganisationer har sammen med Københavns Kommune lige afsluttet et pilotprojekt om opsøgende sundhedstjek for mennesker med omfattende sindslidelse eller udviklingshæmning i botilbud. Der blev afdækket sundhedsmæssige problemstillinger hos alle, der gennemførte sundhedstjekket. Her er der altså høstet værdifulde erfaringer, som kan bidrage til udformning af en landsdækkende model.

Tilbud om sundhedstjek for mennesker med udviklingshæmning eller sindslidelse vil på en og samme tid kunne bidrage til en bedre sundhedstilstand, mindre social ulighed i sundhed og hjælpe Danmark på vej i forhold til at leve op til FN’s Handicapkonvention. Det må være en ønskesag for en socialdemokratisk minister.

Forrige artikel BUP-DK: Handlingsplan for unges mentale sundhed mangler BUP-DK: Handlingsplan for unges mentale sundhed mangler Næste artikel Apotekerudspil giver ikke flere apoteker Apotekerudspil giver ikke flere apoteker
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.