Bent H: Hvor er eksperterne, der siger, vi gør det dårligt?

TALE: Regionerne har leveret gode resultater på sundhedsområdet, og det er svært at finde eksperter, der taler for en nedlæggelse af regionerne, sagde Bent Hansen i sin beretning til Danske Regioners generalforsamling.

Vi er ikke fejlfrie, men vi har gjort det godt, og vil gøre det endnu bedre. Sådan var et af de centrale budskaber, da Bent Hansen (S) torsdag holdt beretning som formand for Danske Regioner ved organisationens generalforsamling i Aalborg.

"Det er svært at opdrive eksperter, der mener, at regionerne har gjort det dårligt. Det er svært at finde eksperter, der kan pege på et land, der er bedre til at styre sundhedsvæsenet end Danmark, eller hvor forholdet mellem pris og kvalitet er bedre," sagde Bent Hansen i sin tale.

En tale, der var fyldt med eksempler på de fremskridt, som man i regionerne mener, at der er sket på sundhedsområdet og regionernes andre ansvarsområder.

Han pegede på, at regionerne har haft styr på økonomien de seneste år, og at danskerne har markant kortere ventetid til operation end i Norge, der har et statsligt sundhedsvæsen. Så politikerne bør tænke sig grundigt om, inden de nedlægger regionerne, var budskabet i talen.

"Vi skylder borgerne at tage den slags diskussioner på et sagligt grundlag. Vi er på ingen måde fejlfrie, og vi har ambitioner om at gøre det endnu bedre fremover. Men er centralisering og øget statsstyring en vej til et bedre sundhedsvæsen?" spurgte Bent Hansen og udløste et stort bifald. Og så fortsatte han:

"En ny kommunalreform kræver grundig overvejelse, og man bør ikke foregøgle befolkningen, at man med et snuptag kan fjerne regionerne uden at gøre mere skade end gavn," advarede Bent Hansen.

Det sker, mens debatten om regionernes overlevelse efter et valg igen er kommet på mediedagsordenen, og hvor alle borgerlige partier på Christiansborg ønsker regionerne nedlagt, og den nuværende regering har ekstremt dårlige meningsmålinger.

Som de andre år fyldte sundhed meget i Bent Hansens beretning, hvor han og de andre medlemmer af regionsrådene har taget fat på en ny valgperiode.

Bent Hansen oplistede her, hvad han mener er regionernes centrale udfordringer i den nye valgperiode.

1. Vi skal have markant mere fokus på mennesker med psykiske lidelser, og hvordan de får den bedste hverdag.
2. Vi skal fortsat bruge ressourcerne på sundhedsområdet bedst muligt, det er jo skatteborgernes penge, vi forvalter.
3. Vi skal åbne sundhedsvæsenet, så det i højere grad bliver et sundhedsvæsen på borgernes præmisser.
4. Vi skal fortsat skabe regional udvikling, der styrker vækst og beskæftigelse.

Bedre sammenhæng og øget patientinddragelse fik også god plads i talen. Og Bent Hansen slog til lyd for, at regionerne skal udforme en stribe pejlemærker for, hvordan der kommer bedre sammenhæng i sundhedsvæsenet.

"Jeg ser det som en vigtig opgave for den nye bestyrelse i Danske Regioner - i dialog med alle fem regionsråd - at formulere konkrete pejlemærker for sammenhæng og livskvalitet for den enkelte patient. Det skal vi gøre i samarbejde med borgere, patientorganisationer, sundhedspersonale og eksperter," lød det fra Bent Hansen, der vil oprette et partnerskab med de nævnte aktører.

Helt som traditionelt gjorde Bent Hansen også opmærksom på, at forbedringerne i sundhedsvæsenet vil koste flere penge til de kommende økonomiforhandlinger. Her nævnte han blandt andet, at regionerne skal have penge til de sygehusbyggerier, der ikke hører under den såkaldte kvalitetsfond, der går til nye super-sygehuse.

"Jeg ser frem til, at vi til sommer får en aftale med en realistisk anlægsramme baseret på det samlede investeringsbehov i alle regioner - og uden at vi skal pille store byggekraner ned midtvejs," lød det fra Bent Hansen.

Det andet område, hvor han pegede på behovet for flere penge, var til psykiatri, der i sig selv fyldte meget i talen.

1. september træder regeringens udredningsgaranti i kraft, så den også gælder psykiatriske patienter.

"Men vi får ikke ligestilling af psykiatri og somatik uden også at tilføre midler - både til drift og anlæg. Det ser vi frem til at drøfte med regeringen ved sommerens forhandlinger," sagde Bent Hansen, der også nævnte, at der var behov for at give retspsykiatriens indretning og kapacitet et grundigt servicetjek.

Hvor der tidligere år har været en slet skjult kritik af kommunernes indsats på forebyggelsesområdet, kom Bent Hansen i år med en invitation til et tættere samarbejde med kommunerne i form af fælles budgetter på i alt 550 millioner til de opgaver, der skal sikre bedre sammenhæng i sundhedsvæsenet.

Bent Hansen sendte også en hilsen ud af Aalborg Kongres Center til PLO. Her slog han fast, at han håbede, at de enkelte læger vil stemme ja til det overenskomstforslag, som PLO's forhandlere har indgået med regionerne.

,

Forrige artikel Vestager: Pas på økonomien i sygehusbyggerierne Næste artikel PLO-læger siger ja til ny overenskomst PLO-læger siger ja til ny overenskomst
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.