Privathospitalerne bør have penge for hjælp

DEBAT: Hvis privathospitalerne skal være med til at forbedre kvaliteten i behandlingen, skal vi også have penge for det, siger formanden for privathospitalerne, Nis Alstrup.

Af Nis Alstrup
Formand for Sammenslutningen af Privathospitaler og Privatklinikker i Danmark, SPPD.

Den Danske KvalitetsModel (DDKM) er i fuld gang med at blive implementeret på sygehusområdet. Formålet er, at institutionerne gennem opfyldelse af en række standarder løbende synliggør og forbedrer kvaliteten.

De stillede mål sikres opfyldt gennem en evaluering udført af et uvildigt eksternt surveyorkorps og herefter, hvis målene er nået, en akkreditering, som gøres offentlig tilgængelig. Principielt omfatter DDKM alle udbydere af offentligt finansierede sundhedsydelser.

Bidrager til arbejdet
Regionerne og Sammenslutningen af Privathospitaler i Danmark (SPPD) har da også hele tiden været enige om, at privathospitalerne fra starten skal indgå i DDKM, således at der etableres den bedst mulige dokumentation for, at ydelserne på privathospitalerne er af samme høje kvalitet som ydelserne på de offentlige sygehuse.

Privathospitalerne bidrager til arbejdet med et tilforordnet medlem af bestyrelsen for Institut for Kvalitet og Akkreditering i Sundhedsvæsenet (IKAS) og med syv fagpersoner til det kommende 120 mand store surveyorkorps. Privathospitalet Mølholm fungerer fra februar til april 2008 som ét blandt i alt syv pilotsygehuse. I løbet af de næste to år vil 50 privathospitaler blive akkrediteret.

Betydelige udgifter for privathospitaler
DKKM medfører et vedvarende stort og kostbart arbejde for både de offentlige og de private sygehuse. Der skal ansættes og uddannes nye medarbejdere, og nødvendig hard- og software skal indkøbes. Hertil kommer udgiften til IKAS, som for privathospitalernes vedkommende er gradueret efter privathospitalets størrelse og alene de første tre år i gennemsnit vil beløbe sig til ca. 100.000 kr. pr. medlem pr. år. Der bliver altså tale om betydelige udgifter.

For de offentlige sygehuse er finansieringen på plads: Sygehusene skal selv finansiere halvdelen, mens den anden halvdel finansieres udefra. KL har også fået et betydeligt økonomisk tilskud via den kommende kvalitetsreform.

I patienternes interesse
For de private sygehuse er der derimod ikke fundet nogen finansiering. Der er i SPPD's aftale med regionerne stillet krav om at medlemmerne tilslutter sig DDKM, men der er ikke sat økonomi af til formålet, og udgifterne er ikke indeholdt i de aftalte takster. Navnlig de små enheder vil ikke kunne løfte opgaven økonomisk, så der skal findes en løsning.

Der er i alles interesse, ikke mindst patienternes, at privathospitalerne fra starten bliver en del af DKKM. Vi vil gerne yde det nødvendige arbejde og prøver ikke at få bedre vilkår end de offentlige sygehuse, men skal blot bede om at få halvdelen af vores udgifter ved tilslutningen til DKKM dækket, så skal vi nok som de offentlige sygehuse betale den anden halvdel selv.

Forrige artikel Når lægemidler bliver farlige, skal vi reagere hurtigt Når lægemidler bliver farlige, skal vi reagere hurtigt Næste artikel Bedst behandling - kun for ressourcestærke? Bedst behandling - kun for ressourcestærke?
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.