Mød Altinget | Sundheds nye debatpanel

DEBAT: Det er fem markante stemmer fra fem meget forskellige hjørner af sundhedsvæsnet, der denne gang stiller op i Altinget | Sundheds debatpanel.

En Lundbeck-topchef, en dugfrisk PLO-formand, en mr. rationel på medicin-området, en indsjæl fra smerteområdet og en ekspert i sundhedsøkonomi. Sådan lyder den korte beskrivelse af deltagerne i Altinget | Sundheds nye debatpanel, der frem mod foråret på skrift skriver indlæg om sundhed og sundhedspolitik. 
 
Altinget | Sundheds nye debatpanel består af fem aktører, der ser på sundhedsvæsnet fra fem meget forskellige vinkler. Debattørerne vil i løbet af de næste måneder komme med relevante indspark om de udfordringer, som sundhedssektoren står over for.

<img align="left" src="@navn=Thomas Bo Bjørn Klee@" />Thomas Bo Bjørn Klee, Lundbeck Pharma, administrerende direktør, civilingenør i kemi.
Lundbeck er Danmarks næststørste medicinalselskab og er et af verdens førende selskaber inden for forskning og udvikling af lægemidler til patienter, der lider af hjernesygdomme som depression, skizofreni, Alzheimers og Parkinson. Inden Thomas Klee i 2012 blev udnævnt til direktør for Lundbecks danske datterselskab og dermed blev gjort ansvarlig for at lancere lægemidler på det meget vigtige hjemmemarked, har han bestridt en række nøglepositioner i selskabet. Han har arbejdet i laboratoriet med udvikling af lægemidler, været assistent for Lundbecks globale CEO, salgschef i Lundbecks franske datterselskab og chef for Lundbecks Global Pricing and Market Access. 

<img align="left" src="@navn=Bruno meldgaard jensen@" />Bruno Melgaard Jensen, formand for Praktiserende Lægers Organisation.

Den 50-årige Bruno Meldgaard har siden PLO-konflikten i sommer været konstitueret PLO-formand. Det skete, da hans forgænger, Henrik Dibbern, tog sin afsked, efter et snævert flertal af medlemmer afviste at gå i konflikt. Fornylig blev Bruno Meldgaard fra Odder valgt på ordinær vis som formand. Første vigtige opgave, der venter den nye formand, er at forhandle en ny overenskomst med regionerne i den ramme, som regeringsindgrebet har lagt.

 
<img align="left" src="@navn=Jens Peter Kampmann@" />Jens Peter Kampmann, dr.med., overlæge på Bispebjerg Hospital, speciallæge i intern medicin, medicinske lungesygdomme og klinisk farmakologi.
Man kan ikke beskrive klinisk farmakologi, uden at man også må sige Jens Peter Kampmann. Disciplinen går groft sagt ud på at sikre, at den rigtige og billigste pille lander i munden på den rette patient. Jens Peter Kampmann har været en af hovedkræfterne bag arbejdet med at få det introduceret i almen praksis. Han har samtidig været med i stort set alle betydende organer og udvalg på dette område, ligesom hans undervisningsvirke har haft stor betydning for uddannelsen af læger på dette felt og brugen af medicin i Danmark. Han har rådgivet myndigheder på området, og han blev den første leder af IRF, Institut For Rationel Farmakoterapi.

<img align="left" src="@navn=Gitte Handberg@" />Gitte Handberg, formand, SmerteDanmark, speciallæge i Anæstesiologi, leder af Tværfagligt Smertecenter på OUH.
Gitte Handberg har været en af hovedkræfterne bag en ny aktør på sundhedsområdet i form af SmerteDanmark, der skal være talerør for patienter, fagfolk og andre, der interesserer sig for behandling af kroniske smerter. SmerteDanmark har dog fået en hård start. Sundhedsaktørerne er enige om, at smertepatienter ofte ikke får en ordentlig eller hurtig behandling. Men en stribe patientforeninger og blandt andet PLO har afvist medlemskab, fordi de mener, at SmerteDanmark har haft for tætte bånd til medicinalindustrien. SmerteDanmark har dog på positivsiden efterfølgende fået bevilliget 400.000 kroner af sundhedsminister Astrid Krag (SF) til en rådgivningslinje til smertepatienter. Fra Gitte Handbergs pen kan vi vente konkrete bud på, hvordan de 800.000 smerteplagede danskere kan få bedre hjælp end i dag.
 
<img align="left" src="@navn=Christian Kronborg@" />Christian Kronborg, lektor, cand.oecon., ph.d på Institut for Virksomhedsledelse og Økonomi ved Syddansk Universitet.
Christian Kronborg har siden 2005 været lektor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet. I 2001 blev han ph.d. i sundhedsøkonomi på Syddansk Universitet. Desuden er han medlem af studienævnet for økonomi og profilansvarlig for cand.oecon. på økonomisk policyanalyse og projektledelse. Christian Kronbrog har blandt andet deltaget som taler ved Sundhedsøkonomisk evaluering af forebyggelsestiltag i januar 2013 samt deltaget i lægemiddelindustriens anvendelse af sunhedsøkonomiske evalueringer.

Forrige artikel Sundhed kan løfte Danmark ud af krisen Sundhed kan løfte Danmark ud af krisen Næste artikel Læger kan ikke smertebehandle Læger kan ikke smertebehandle
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.