Sundhed kan løfte Danmark ud af krisen

DEBAT: Sundhed er en dansk styrkeposition, hvor udvikling af innovative løsninger kan skabe værdi for vores samfund. Sådan indleder Thomas Bo Bjørn Klee, administrerende direktør i Lundbeck Pharma, den nye sundhedsdebat på Altinget | Sundhed.

Af Thomas Bo Bjørn Klee
Administrerende direktør, Lundbeck Pharma

Sundhed er en stor del af det offentlige forbrug. I 2012 brugte vi 28 procent af skattekronerne på hospitaler, praktiserende læger, speciallæger, lægemidler, medicinsk udstyr osv., og i kraft af den demografiske udvikling forventes udgifterne kun at stige i fremtiden.

Det er dog vigtigt at huske på, at sundhed ikke kun skal ses som en omkostning, men derimod en investering. Sundhed rummer et kæmpe potentiale. Danmark har en stærk tradition for forskning og innovation på sundhedsområdet, og både hvad angår lægemidler, medicinsk udstyr og velfærdsteknologi er vi i front internationalt. Vi skal derfor fremtidssikre og udnytte mulighederne for at skabe dansk vækst gennem dette område. 

Og der er brug for vækst, for siden 2008 er den danske BNP faldet med fire procent, hvilket svarer til 80 milliarder kroner, så BNP i dag er på 2005-niveau. Og siden 1995 har den gennemsnitlige årlige produktivitetsvækst i Danmark været på 0,8 procent, mens den har været 1,6 procent i Sverige, Tyskland og Holland.

Sundhed skaber vækst
Kun ved at udnytte vores styrkepositioner kan vi sikre fremtidens vækst. Og sundhed er en styrkeposition, hvor vi gennem udvikling af innovative løsninger kan skabe værdi for det danske samfund i form af et højt bidrag til BNP, store eksportindtægter og gode danske arbejdspladser.

Alene lægemiddelindustrien eksporterede for 67 milliarder kroner i 2012, og ifølge Eksportrådet vil eksporten være fordoblet til 130 milliarder kroner i 2020. Hertil kommer eksporten af medicinsk udstyr og velfærdsteknologi.

Ifølge en ny rapport fra konsulenthuset Copenhagen Economics er Lundbeck et godt eksempel på en innovativ sundhedsvirksomhed, der er med til at skabe aktivitet og værdi i det danske samfund.

Rapporten beskriver, hvordan Lundbeck med sine ca. 1900 ansatte i Danmark skaber 4.000 ekstra danske jobs gennem skattebetalinger, indkøb af varer og ydelser og gennem medarbejdernes forbrug. Hver gang Lundbeck ansætter en ny medarbejder i Danmark, skabes der altså to nye danske jobs et andet sted. Og hver dansk Lundbeck-medarbejder bidrager med mere end tre millioner kroner til BNP, hvilket er mere end fem gange så meget som den danske gennemsnitsarbejder.

43 procent af Lundbecks medarbejdere er beskæftiget med forskning og udvikling, og 73 procent af Lundbecks forskere er placeret i Danmark, og det er i denne medarbejdersammensætning, at forklaringen på den store værdiskabelse skal findes.

Patentbox-ordning
Placeringen af forskningsaktiviteter i Danmark fører værdi tilbage til det danske samfund, og vi har brug for at fastholde aktivitetsniveauet i de innovative sundhedsvirksomheder, men det kræver, at en række forudsætninger er på plads.

Virksomhederne skal have adgang til de nødvendige kompetencer, og det indebærer, at vi skal have uddannelser i verdensklasse, og vi skal kunne tiltrække internationale talenter. Desuden skal vi gennem økonomiske incitamenter for forskning og patentudtagning gøre det attraktivt for sundhedsvirksomhederne at investere i Danmark, fx ved at indføre en patentbox-ordning. Og endelig skal det danske marked være et udstillingsvindue, der er kendetegnet ved både efterspørgsel efter sundhedsinnovation og transparens omkring beslutningsprocesser.

Vi skal udnytte både viden, kompetencer og muligheder på sundhedsområdet. Det kan løfte Danmark ud af krisen.

Forrige artikel Telemedicin skal passe til hjem og rutiner Telemedicin skal passe til hjem og rutiner Næste artikel Mød Altinget | Sundheds nye debatpanel
Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

Bliver kommunerne mast i de 17 sundhedsråd?

En kommissionformand, en KL-direktør og en lægeformand vurderer regeringens forslag til en sundhedsreform. Bliver de kommunale medlemmer af de nye sundhedsråd mast af regionerne? Og er flytningen af to store kommunale sundhedsopgaver et af de dårligste tiltag i reformforslaget? Lyt til ret forskellige svar i denne udgave af Politisk Stuegang.