Vi har brug for et overblik

DEBAT: Socialpædagogernes formand vil have Karen Hækkerup til at prioritere det specialiserede socialområde, skabe overblik og en ny uddannelse.

Af Benny Andersen,
formand for Socialpædagogernes Landsforbund.

Socialpædagogerne håber, at Karen Hækkerup som den nye socialminister vil sætte sig i stolen med energi, gejst og hjertet på rette sted. Vi trænger til det.

Økonomi spænder ben for faglighed
Hvis vi skal pege på noget, den nye socialminister bør gøre i det første folketingsår, handler det om en ny organisering og finansiering af det specialiserede socialområde. Vi har brug for, at indsatsen ikke længere i så høj grad bliver afgjort af økonomien. Vi skal give kommunerne mulighed for, at de rent faktisk kan leve op til lovens intentioner om, at hver borger har ret til en individuel vurdering af sin situation.

Som det er nu, har kommunerne frit slag og kan opsætte egne servicemål for de udsatte borgergrupper. Og ind imellem er kreativiteten stor. Vi oplever, at kommuner hjemtager borgere og samler dem på tværs af diagnoser og problemer. Det giver en problematisk afspecialisering, når de forskellige grupper på den måde bliver samlet under et. Fx psykisk syge sammen med udviklingshæmmede, små børn med store børn, "tunge børn" med mindre tunge børn. Den form for kommunale prioriteringer er udelukkende begrundet i økonomi og giver ingen faglig socialpædagogisk mening.

Nationalt overblik
Socialpædagogerne vil derfor opfordre Karen Hækkerup til at udarbejde et nationalt overblik over det specialiserede sociale område inden for de kommende tre år. Vi har behov for at få kortlagt målgrupper og behov for, på det specialiserede område, at kortlægge udviklingen inden for målgrupperne. Kortlægningen kan bruges til at kvalificere indsatsen og bestemme, hvilke tilbud der skal være til hvilke målgrupper. De højtspecialiserede og mellemspecialiserede kan placeres nationalt, regionalt eller i kommunale samarbejder.

Det er vigtigt, at vi får sikret, at der er mulighed for at skabe faglige miljøer og læring på tværs inden for hele det socialpædagogiske område.

Socialpædagogerne vil opfordre den nye socialminister til at sætte dokumentation og forskning på det specialiserede sociale område på dagsordenen.

Selvstændig socialpædagogisk uddannelse
Vores tredje ønske er, at der investeres i faglighed, viden og udvikling på det sociale område. Kvalifikationerne hos de ansatte skal styrkes, da en større faglighed vil give en bedre kvalitet og dermed effekt af indsatsen. Socialpædagogerne vil opfordre den nye Socialminister til at indgå et samarbejde med Undervisningsministeren om at etablere en selvstændig socialpædagogisk uddannelse med efter- og videreuddannelse. Der er brug for kompetencer og viden, der er målrettet de mennesker og behov, der er inden for det specialiserede sociale område.

Samtidig er der brug for at styrke vores viden om, hvad der virker og ikke virker på det specialiserede socialområde - både indenfor forskningsmæssige rammer og tæt på praksis. Det vil gøre os i stand til at prioritere ressourcerne og udvikle indsatsen, så vi får bedre resultater. Socialpædagogerne vil opfordre den nye socialminister til at etablere et nationalt forskningsprogram og forsøgsprojekter inden for det specialiserede socialområde og udvikle koncepter, der kan understøtte en dokumentation af hverdagspraksis og teste nye tilgange og koncepter.

Forrige artikel Antallet af lukkedage på vej mod ny rekord Næste artikel Ny minister skal genindføre en dansk socialpolitik