Udlicitering skader frivilligt arbejde

DEBAT: Regeringens bestræbelser på at fremme frivilligt socialt arbejde harmonerer ikke med flere og flere udbud på det sociale område, skriver dagens debattør.

Af Johannes Bertelsen
Formand Frivilligt Forum

Regeringen forsøger til stadighed at sætte flere og flere opgaver i den offentlige sektor i udbud. Dette gælder også på det sociale område, hvor kommunerne opfordres til at sætte mere gang i udbudsforretningerne.

Fra den frivillige sociale sektor må vi imidlertid advare imod denne tendens til markedsgørelse af det sociale arbejde.

Fra Frivilligt Forum, Landsforeningen for de frivillige sociale organisationer, fører vi for øjeblikket forhandlinger med alle de toneangivende fagforeninger inden for det sociale og sundhedsmæssige område med henblik på at aftale spilleregler, som kan bidrage til at skabe et godt samarbejdsmiljø mellem de frivillige og de offentligt ansatte.

Vigtigt med klare aftaler 
Det er vigtigt at få klare aftaler om, hvilke opgaver de offentligt ansatte skal varetage, og hvilke opgaver de frivillige kan varetage. På sigt er det også vigtigt, at Kommunernes Landsforening nikker ja til at bakke op om disse aftaler i de kommunale institutioner.

Sættes den sociale og sundhedsmæssige sektor i stigende omfang i udbud, vil det blive langt vanskeligere at have et fast aftalegrundlag mellem de frivillige og de ansatte, fordi arbejdsgiverne som leverandører vil have forskellige interesser i at konkurrere på såvel pris som faglighed.

Begge dele, siger erfaringen, desværre i nedadgående retning.

Og her skal man huske, at vi som frivillige organisationer ikke kun bidrager med nødvendige hænder til institutionerne. Vi er også institutionernes og leverandørernes vagthunde, som skal sikre, at borgerne får den faglige omsorg og service, som de ifølge lovgivningen har krav på.

Vi vil derfor have meget vanskeligt ved at gå ind i et privatiseret samarbejde, hvor dels borgerne får ringere service, og hvor dels de ansatte får ringere vilkår.

Tværtimod ser vi det som en meget vigtig opgave i disse år, sammen med de ansatte, at forsvare og udvikle fagligheden.

Frivilligt arbejde udvikler velfærd 
Vi tror på, at det frivillige sociale arbejde på mange måder kan bidrage til at udvikle velfærden i de kommende år, men det kræver en velfungerende offentlig sektor, som kan planlægge langsigtet, og som dermed er i stand til at indgå i et langsigtet og bæredygtigt udviklingsarbejde.

Dette vil aldrig kunne ske i samarbejde med skiftende leverandører, som under korte 2- og 3-årige rammeaftaler primært vil have fokus på kortsigtet profit.

Dette er i øvrigt ikke nogen nyhed. Al forskning viser, at det frivillige sociale arbejde trives bedst i samspil med en kvalificeret og velfungerende offentlig sektor.

Forrige artikel Bred politisk enighed om ingenting Næste artikel Behov for ny finansiering af socialområdet