Opret et ministerium for psykiatri

DEBAT: Danmark bør have et psykiatriministerium. Det mener dagens debattør, som begrunder udmeldelsen med, at psykiatrien mangler politisk opmærksomhed.

Af Thorstein Theilgaard
Generalsekretær, Bedre Psykiatri

Psykiatrien i Danmark fortjener at få sig eget ministerium!

Det er valgår i år, og det er en er en oplagt mulighed for efterfølgende at lave et psykiatriministerium - uanset om det er rød eller blå stue, der kommer til fadet.

Psykisk sygdom er samlet set det største sygdomsområde i Danmark - det er samtidig det område, der gang på gang ender med sorteper, når pengene deles ud.

I dagens Danmark er det f.eks. sådan, at hvis en otteårig pige får konstateret leukæmi, står det danske velfærdssamfund parat med øjeblikkelig og professionel behandling, mens hendes otteårige tvillingesøster, der lider af tvangstanker, bliver parkeret på en alenlang venteliste med det sikre resultat, at hun bliver mere og mere syg.

Psykiatrien mangler politisk opmærksomhed
Der er mange konkrete eksempler på, at den nuværende ansvarsfordeling er uhensigtsmæssig. Men frem for alt vil jeg æde min gamle hat på, at fraværet af psykiatriministerium er ensbetydende med, at psykiske syge, pårørende, medarbejdere og hele psykiatrien generelt ikke har den nødvendige politiske opmærksomhed.

Dermed mangler viljen og de politiske muskler til at sikre de nødvendige ressourcer, som området mangler burde have - i kraft af antallet af syge og pårørende.

Forældet image kræver stærkere prioritering
Generelt lider hele psykiatrien under et dårligt (og til dels forældet) image, der i bund og grund udspringer af, hvordan psykisk sygdom blev opfattet og behandlet for flere årtier siden.

I 2010 viste en undersøgelse fra Epinion for BEDRE PSYKIATRI eksempelvis, at kun hver femte dansker har et positivt indtryk af psykiatrien - og næsten halvdelen af danskerne har et negativt indtryk af behandlingen af psykisk syge. Det er jo skræmmende tal i et af verdens rigeste og mest veludviklede lande. Det er ganske enkelt knald i låget og afspejler meget præcist behovet for en langt stærkere prioritering af psykiatrien.

Det er min klare overbevisning, at etableringen af et egentligt ministerium for psykiatri, der rummer alle potentielle facetter af psykisk sygdom i løbet af forbløffende kort tid, vil betyde masser af konkrete og synlige resultater for mennesker med psykisk sygdom og deres pårørende.

Et af resultaterne vil med garanti være et markant stærkere og systematisk fokus på at udvikle den samlede psykiatriske behandling, så den i langt højere grad er med til at understøtte den enkeltes muligheder for at blive helbredt helt eller delvist.

Behov for national handlingsplan
Psykiatriministerens første og største opgave skal - efter min mening - være at udvikle en samlet og ambitiøs national handlingsplan for behandlingen af mennesker med psykiske sygdomme.

Og den nye minister behøver ikke rejse langt for at finde opskriften - men kan nøjes med at tage Oslo-færgen og lade sig inspirere af Norges Oprustningsplan for psykiatrien.

Og BEDRE PSYKIATRI sponsorerer hellere end gerne færgebilletten - tur/retur vel og mærke.

Forrige artikel Handicappedes retssikkerhed skal sikres Næste artikel Kommunerne ønsker lige konkurrencevilkår