Kommunerne ønsker lige konkurrencevilkår

DEBAT: Dagens debattør opfordrer socialministeren til at sikre lige vilkår mellem kommunerne og det private arbejdsmarked, når det gælder tilkøbsydelser.

Af Svend Tarp (S)
Formand, Socialudvalget Aabenraa
 

Når en borger visiteres til praktisk hjælp, har borgeren ikke mulighed for at lave tilkøb til den visiterede ydelse, eller for den sags skyld tilkøb i det hele taget.

Mange borgere er frustreret over, at kommunerne ikke kan yde den service, og at de ikke kan tilkøbe en ydelse og derved få kommunen som leverandør.

I de fleste tilfælde, hvor borgeren ønsker at lave tilkøb på en ydelse, vælger borgeren at bruge privat leverandør, og det er kommunen, der skal henvise til denne godkendte private leverandør.

Kommunen bliver koblet af, fordi borgeren ønsker så få forskellige medarbejdere i hjemmet som muligt, hvilket selvfølgelig er forståeligt, men det er en underligt forretningsmetode.

Kommunerne er, ligesom det private arbejdsmarked, under pres, men når konkurrencen er ulig, fordi en privat leverandør kan tilbyde en ydelse, som den kommunale hjemmepleje ikke kan, så er situationen uholdbar.

De private leverandører får på denne måde fordele, som jeg finder strider i mod den liberale holdning, der ellers præger den siddende regering, der arbejder for frit valg princippet. Dette er ikke frit valg.

Medarbejderne i den kommunale hjemmepleje står uforstående over for denne måde at drive forretning på, og specielt i situationen hvor vi skal afskedige medarbejdere, fordi vi er under ulig konkurrence. Disse afskedigede medarbejder finder heller ikke plads på det private arbejdsmarked.

Jeg vil derfor opfordre socialministeren til, at hun søger for, at kommunerne konkurrerer på lige vilkår, og at det private arbejdsmarked ikke som her har forbedrede vilkår for at hente opgaver ud af kommunerne.

Forrige artikel Opret et ministerium for psykiatri Næste artikel Behov for handling hvis fedmekurven skal knækkes