Moderaterne vil drøfte ung kvindes sag i Indfødsretsudvalget:  “Det er mærkeligt, at hun får frataget sit danske pas efter 16 år og ikke kan få det igen”

Indfødsretsudvalget kan med fordel overveje at genoptage sagen om 18-årige Nadia, der har fået afslag på dispensation til at få statsborgerskab, mener indfødsretsordfører Mohammad Rona (M). Han ser til gengæld ingen problemer med retssikkerheden i dansk praksis for at tildele statsborgerskaber.

Moderaternes indfødsretsordfører, Mohammad Rona, forstår godt frustrationen for den nu 18-årige Nadia, efter hun har fået afslag på dispensation til at få statsborgerskab af Indfødsretsudvalget.

Og derfor vil han drøfte sagen, når medlemmerne af udvalget mødes igen.

Men Mohammad Rona, der ikke selv var med til at behandle Nadias sag i første omgang, ærgrer sig samtidig over, at sagen risikerer at kaste dårligt lys over indfødsretsudvalgets arbejde.

“Det er præcis sådanne sager, der gør, at udvalgsarbejdet kommer til at fremstå utroværdigt, og det er lidt ærgerligt, fordi det kommer til at skygge for alt det andet gode arbejde, der også foregår i indfødsretsudvalget,” siger Mohammad Rona.

Lad os drøfte sagen

Altinget har beskrevet sagen om Nadia, der optræder under anonymt navn, men som 16-årig fik frataget sit danske statsborgerskab, fordi hun havde fået det ved en myndighedsfejl. Og selv om både hendes mor, far og tre søskende i dag er danske statsborgere, så afviste indfødsretsudvalget i september 2021 at give Nadia dispensation. 

Efter det, du har læst, synes du så, det er en fejl, at hun ikke har fået dispensation?

“Nu kender jeg jo ikke enkeltsagen 100 procent, men ja, jeg synes, det er mærkeligt, at hun får frataget sit danske pas efter 16 år og ikke kan få det igen. Så jeg forstår godt hendes reaktion, og at familien bliver ked af det,” fortæller Mohammad Rona.

Udvalget kan jo godt tage sager op af egen drift og kigge på sådan en sag igen. Synes du, det ville være berettiget i denne sag?

“Ja, det ville det.”

Vil du tage sagen op igen?

“Nu skal det jo ikke være sådan, at man kan ringe til Altinget, og så kan Sine ringe til Mohammad, som så tager en sag op. Men jeg vil sige så meget, at jeg vil drøfte med de andre medlemmer i udvalget, om vi skal genoptage sagen for at genoverveje, om der er truffet den rigtige beslutning. Jeg synes, sagen er trist, men jeg kan ikke love, at den kommer op i indfødsretsudvalget." {{toplink}}

Den danske praksis fejler intet

Mohammad Rona er ny på posten som indfødsretsordfører og har endnu kun været med til et par møder i udvalget. Men han har så langt kun fået et godt indtryk og fremhæver både engagement og grundighed i udvalgets arbejde.

Han ser da heller ikke noget behov for at ændre den danske praksis, hvor folketingspolitikere hvert år afgør flere hundrede ansøgninger om dispensation til at få statsborgerskab.

“Det er en fin konstruktion, at vi som politikere er inde omkring at give et statsborgerskab ud. Jeg synes, vi skal fortsætte med den praksis, vi har i dag.” 

I Altinget kritiserer flere europæiske professorer ellers den danske praksis, fordi politikerne hverken skal forklare sig eller følge danske forvaltningslove, når de beslutter om en person kan få dansk statsborgerskab. De stemmer udelukkende ud fra egen overbevisning, en praksis som i det omfang er helt usædvanlig i EU.

Ser du og Moderaterne ingen retssikkerhedsmæssige udfordringer for borgerne ved den måde, som det foregår på?

“Nej, som udgangspunkt vil jeg holde fast i, at det stadig er den måde, vi gerne vil gøre det på i forhold til indfødsret. Men det er klart, at hvis afgørelser er i strid med et eller andet, så har vi jo en forpligtelse til at tage det op i regeringen og med ministeren.” {{toplink}}

Afventer samråd om sagen

Mohammad Rona fortæller, at han på grund af sin meget sparsomme erfaring med indfødsretssager har svært ved at komme med konkrete forslag til, hvordan det i givet fald kunne se anderledes ud.

"Men jeg er spændt på at høre, hvad Enhedslisten på det kommende samråd har at sige på området.” 

Enhedslisten har på baggrund af Altingets artikler kaldt udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) i samråd om den danske praksis.

Kan du så ikke bare her til sidst sætte nogle ord på, hvorfor det er godt at have den konstruktion, som vi har i dag?

“Jeg har det sådan, at hvis du har fortjent at få et dansk statsborgerskab, om det så er via den normale vej, hvor vi har nogle kriterier for at få det, eller via dispensation, så har du ret til at få statsborgerskab. Og så er den sag lukket. Er der enkelte krav, man ikke opfylder, så er det vigtigt for os at se på, hvad det er for krav og så tage en vurdering ud fra det.”

“Men jeg vil også gerne tilføje, at jeg ikke er fortaler for, at der skal strammes yderligere på de regler, der er nu. Moderaterne kommer ikke til at lægge forslag frem, der vil gøre det sværere at få statsborgerskab, end det er i dag.” {{toplink}}

Forrige artikel SF kræver svar fra tavs socialborgmester efter nye oplysninger i Liva-sag SF kræver svar fra tavs socialborgmester efter nye oplysninger i Liva-sag Næste artikel Få overblikket: Sådan fordeler bredt flertal 947 millioner til udsatte og ældre Få overblikket: Sådan fordeler bredt flertal 947 millioner til udsatte og ældre