Krag: Vi skal gribe mere ind i hinandens liv

DEBAT: Vores helbred er truet af vores livsstil. Sundhedsinitiativer vil derfor få en større effekt, hvis danskerne bliver bedre til at gribe ind i en kollegas, vens eller bekendts liv, skriver sundhedsminister Astrid Krag (SF).

Af Astrid Krag (SF)
Minister for sundhed og forebyggelse

Danskernes sundhed er for nylig blevet undersøgt af lægetidsskriftet The Lancet, og diagnosen er klar:

Vi er et af de lande, hvor borgerne har færrest sunde leveår og kortest levetid sammenlignet med andre vestlige lande.

I 1950’erne levede danskerne længere end de fleste andre mennesker her på kloden. Derfor kan vi ikke stille os tilfredse med en 18. plads ud af 19 lande. Vi skal af med den kedelige bundplacering og øge danskernes sundhed markant.

Indsats skal starte lokalt
Når vi danskere i dag lever for usundt og dør for tidligt, skyldes det flere ting. Vi drikker for meget alkohol, ryger for mange cigaretter og spiser for meget og for usund mad. Vores helbred er på mange måder truet af den livsstil, vi selv og samfundet er med til at forme. Derfor er vi nødt til at tænke forebyggelse på en ny måde.

Forebyggelsesindsatsen skal starte langt fra sygehusene. Den skal starte i lokalsamfundet, hvor borgeren er til daglig. For at understøtte indsatsen og hjælpe kommunerne på vej, har jeg taget initiativ til ni forebyggelsespakker og bevilget 13 mio. kr. til et kommunalt videncenter for forebyggelse i praksis, som skal forankre pakkerne lokalt.

Der er blandt andet pakker om tobak, alkohol, fysisk aktivitet og mental sundhed. Samtidig er rygeloven blevet strammet, og det har sikret flere røgfrie miljøer for børn og unge. Vi har også forbudt alkoholreklamer rettet mod børn og unge og hævet bødestraffen til butikker, der sælger alkohol og cigaretter til mindreårige. Alt sammen vigtige ting, der gør en forskel. Men der er brug for, at vi spiller på endnu flere tangenter, hvis folkesundheden skal løftes markant.

Gennem samarbejde når vi flere
Jeg har taget initiativ til at øge folkesundheden over de næste ti år ved at sætte nationale mål for danskernes sundhed på baggrund af faglige anbefalinger. Der bliver eksempelvis mål for danskernes alkohol- og rygevaner, fysiske helbred og mentale sundhed. De nationale mål bliver ledsaget af 120 mio. kr. og skal gøres til virkelighed ved hjælp af stærke partnerskaber med foreningslivet, interesseorganisationer, erhvervslivet og frivillige organisationer. Jo bredere vi kan mødes om fælles mål, jo flere mennesker kan vi nå.

Samtidig har jeg afsat 112 mio. kr. til at hjælpe familier med alkoholmisbrug gennem en styrket alkoholbehandling i kommunerne – og 42 mio. kr. til at hjælpe storrygere med at kvitte smøgerne, hvis de ønsker det.

Vi skal gribe ind i hinandens liv
Vi ved, at danskerne med de korteste uddannelser og laveste indkomster lever mere usundt og dør tidligere end resten af befolkningen. Så når vi indretter forebyggelsen på en ny måde, er ambitionen derfor også at mindske uligheden i sundhed. Og de mange knapper, vi drejer på, kan få endnu større effekt, hvis vi alle i fællesskab bliver mere opmærksomme på vores sidemand. Her tænker jeg i høj grad på, at vi skal blive bedre til at gribe ind i hinandens liv.

For en stærk forebyggelse bliver endnu stærkere, når vi hver især hjælper hinanden. Blander du dig for eksempel, hvis en bekendt ryger meget og hoster hele tiden? Eller hvis du ved, en kollega drikker for meget?

Det koster leveår for alt for mange danskere, at vi ikke blander os i hinandens liv – at vi ikke kerer os om hinanden, som et gammelt dansk ord lyder. Det ligger nemlig i den danske mentalitet, at vi ikke blander os utidigt i hinandens privatliv. Og jeg tænker ikke på, at vi skal gå rundt med løftede pegefingre – tværtimod.

Måske er det i virkeligheden udtryk for respekt overfor hinanden, hvis vi tør vise oprigtig omsorg for de mennesker, vi omgås til daglig.

Forebyggelsen er vigtig, og derfor polstrer vi den med stærke brede partnerskaber og ambitiøse nationale mål som ledestjerner. Kan vi samtidig i fællesskab blive bedre til at gribe ind i hinandens liv, når vi endnu længere. Derfor er mit budskab: Tag del i forebyggelsen.

Forrige artikel Råd: Udsatte er "Sorteper" i regeringsudspil Næste artikel Alle sektorer har brug for et sundhedseftersyn