Forsker: Nej, jeg argumenterer ikke mod et udbytteforbud

DEBAT: Susanne Westhausen fra Kooperation påstår, at jeg leverer argumenter mod lovindgreb, der skal begrænse private aktørers udbytte. Det er meget langt fra virkeligheden, skriver Emil Falster.

Af Emil Falster
Ph.d.-studerende ved Forskningscentret Livet med Mobilitetshandicap.

Når man blander sig i den offentlige debat, handler det om at være skarp. Særligt når man refererer til andres udsagn. Det er imidlertid gået Susanne Westhausens næse forbi.

Jeg har læst hendes replik, hvor jeg bliver positioneret som en person, der leverer argumenter mod et lovindgreb, der skal begrænse private aktørers udbytte, og at jeg finder, at et sådan lovindgreb kan "føre til overbelægning og modvirke sociale investeringer". 

Det er ikke alene forkert, men et pinligt udfald mod et indlæg, der havde til formål at nuancere debatten. Også for de mennesker, der kan have vanskeligt ved at forstå forskellen mellem overskud og udbytte.

Som det fremgår af mit indlæg, har jeg ikke til formål at levere argumenter mod lovindgreb eller som sådan beskrive, hvad lovindgrebet kan medføre, men alene, at "give et par bud på, hvad en lovændring som minimum må tage højde for".

Lovindgreb skal balanceres
Derfor har jeg aldrig påstået, at et lovindgreb vil føre til overbelægning, men snarere påpeget, at et indgreb skal tage højde for, at en sådan situation ikke bliver realiseret. 

Mit formål var at tydeliggøre, at vi naturligvis ikke kan forbyde overskud generelt, men alene sætte bestemte rammer for anvendelsen heraf. 

Det er en relativ simpel pointe, der sagtens kan misforstås, hvis man på forhånd har en bestemt agenda.

Dernæst fremhæver Westhausen, at jeg skriver, at et lovindgreb vil modvirke sociale investeringer. Det er også forkert. Jeg skriver, at et lovindgreb som minimum må tage højde for, at sociale investeringer stadig skal kunne finde sted, hvorfor der i et vist omfang stadig bør kunne udbetales et udbytte.

At dette afklares mellem "den normale betaler" og investoren er jeg sådan set enig i. Men det ændrer ikke ved, at et lovindgreb bør tage højde for, at en sådan konstellation stadig bør have mulighed for at eksistere. 

Det er også en relativ simpel pointe, der sammen med den anden ovenstående pointe, netop siger noget om, at et fremtidigt lovindgreb bør være afbalanceret.

Stop motivspekulation
For at det ikke skal være løgn, starter Westhausen sit eget indlæg ud med at påpege, at et forslag, hvor private aktører skal geninvestere deres overskud i driften, ikke rammer helt forbi i hendes optik. 

Jeg leverer et lignende forslag i mit tidligere indlæg, idet jeg påpeger, at der med fordel kan findes inspiration i lov om registrerede socialøkonomiske virksomheder. Det nævner Westhausen imidlertid intet om.

At jeg derfor bliver positioneret som en person, der leverer argumenter mod et lovindgreb, er ikke alene forkert, men en usaglig udlægning af et indlæg, som Westhausen formentlig ikke har forstået. 

Derfor bør Westhausen afholde sig fra at motivspekulere og udlægge, hvad jeg mener et lovindgreb vil føre til, når jeg kun har haft til formål at give få bud på, hvad et lovindgreb som minimum må tage højde for. 

Der er trods alt signifikant forskel, idet jeg naturligvis ikke kan konkludere, hvad lovgivningen vil medføre, da den som bekendt ikke er udformet endnu.

Forrige artikel S: Socialtilsynet skal have flere muskler, hvis de svageste skal sikres S: Socialtilsynet skal have flere muskler, hvis de svageste skal sikres Næste artikel FADD: Socialtilsyn skal styrkes gennem én direktion med fem lokalkontorer FADD: Socialtilsyn skal styrkes gennem én direktion med fem lokalkontorer