Ensom blandt mennesker

DEBAT: Ensomme mennesker skal ikke glemmes, og vi skal hjælpe med at finde løsninger, lyder det fra Thyra Frank (LA).

Af Thyra Frank (LA)
MF, socialordfører

"Ensomhed slår lige så mange ihjel som rygning." Sådan stod der på forsiden af Information i slutningen af november. Det er tankevækkende! Vi bruger mange ressourcer på oplysningskampagner om sund livsstil, rygestop og alverdens forbud, og så viser det sig, at en stille lidelse som ensomheden både truer helbred og forstand. Hjertekarsygdomme, Alzheimers og depression er ofte en direkte følge af ensomhed.

I modsætning til fysiske lidelser eller handicap har vi meget sværere ved at tale om følelsen. Vi skjuler den, fordi vi tror, at ensomhed kun er noget, de svage og sære føler. Det er skamfuldt, og det fortæller os, at den sociale smerte er langt mere tabubelagt end den fysiske. Det fortæller os også, at det ikke kun handler om størrelsen i kroner og øre på overførselsindkomsterne, men måske i højere grad om, at vi lever i et samfund, hvor flere og flere lever i isolation og social fattigdom.

Ensomheden er særlig tydelig ved bordet og i sengen. Når morgenmaden indtages i tavshed, eller når man i mørket rækker hånden over mod den, der ikke ligger ved siden af.

Også mange unge døjer med følelsen. Det kan få afgørende betydning for de unges udvikling, da de ikke får udviklet deres sociale kompetencer, men i stedet søger isolation. Det fører til manglende selvtillid og øget risiko for selvmordsforsøg.

Det er vanskeligt at lovgive imod ensomhed, men frivillige organisationer som "Ventilen", der har fokus på ensomhed blandt unge, udgør et stort og vigtigt stykke arbejde, som fortjener al mulig støtte. 

"Vi skal tale højt om ensomhed. Vi skal blive mere opmærksomme på dem, der er ensomme. Vi skal række en hånd ud - vi skal hjælpe med at finde løsninger. Vi har alle et ansvar for at passe på hinanden - ligesom vi har et ansvar for at modtage hjælpende hænder."

Sådan sagde H.K.H. Kronprinsesse Mary på en konference tilbage i november, og disse ord vil jeg gerne gøre til mine. Det er afgørende, at vi stopper op i vores fortravlede hverdage, kigger os omkring og lige fornemmer, om vores nabo, kollega og næste mon trænger til et smil og et par lyttende ører.

Ligesom de unge er også de ældre udsatte. En undersøgelse viser, at 38 procent af plejehjemsbeboerne ofte føler sig ensomme, og hvert år dør cirka 5000 danskere alene uden venner, familie eller bekendte omkring sig. Initiativer som Ældre Sagens "besøgsvenner" er også et godt eksempel på, hvordan frivillige ordninger og civilsamfundet kan skabe meget mere livsglæde end systemverdenens til tider noget firkantede krav om indretning af opholdsstuen og badeværelset.

Forrige artikel ADHD hos voksne – hvad ved vi? ADHD hos voksne – hvad ved vi? Næste artikel Hvorfor er det forbudt at tale om psykiatriske sengepladser?