EL: Rammerne er for snævre

DEBAT: De økonomiske rammer for hjemmeplejen er helt ude af trit med de udfordringer, vi står over for i dag. Nedskæringerne kan ikke kompenseres med velfærdsteknologi alene, skriver Finn Sørensen, socialordfører for EL.

Af Finn Sørensen
Folktingsmedlem og socialordfører for Enhedslisten

Alle partier i Folketinget er enige om, at hjemmehjælpen skal baseres på ”grundlæggende værdier som værdighed, selvhjulpenhed, selvbestemmelse og tryghed”. Det fremgik af Folketingets debatter i maj-juni 2012, som mundede ud i, at socialministeren nedsatte en hjemmehjælpskommissionen med denne målsætning.

Efter planen skal kommissionen barsle med sine anbefalinger ”primo 2013” – så det må jo være lige om lidt! Der vil sikkert – ligesom der var i plejehjemskommissionen – komme mange gode anbefalinger om, hvordan vi kan realisere de omtalte grundlæggende værdier. Der vil sikkert også, på baggrund heraf, kunne iværksættes konkrete forbedringer.

Men det er naivt, hvis man forestiller sig, at man kan sikre alle ældre et værdigt liv ”inden for de eksisterende økonomiske rammer”. Det er ikke desto mindre socialministerens oplæg til kommissionen, at deres anbefalinger skal holde sig inden for disse rammer.

Det er i sig selv dræbende for et udvalgs kreativitet, at de skal sidde og holde øje med om alle deres gode ideer nu skulle komme til at koste penge! Men det er også helt ude af trit med de udfordringer, vi står over for i hjemmehjælpen, og i ældreplejen i det hele taget, i disse år.

Udfordringen bliver kun større
Samtidig med Folketingets debatter i maj-juni 2012 offentliggjorde Danmarks Statistik nye og skræmmende tal for nedskæringerne i hjemmehjælpen 2008-2011. Timerne til praktisk hjælp blev i denne periode skåret med 25 procent, timerne til personlig pleje med 10 procent - mens antallet af ældre over 65 år steg med 9 procent!

Tallene taler for sig selv. Mange års skattestop og skattelettelser og deraf følgende stramninger over for velfærden i kommunerne trækker et deprimerende spor af nedskæringer efter sig – et spor, som den nye regering åbenbart har tænkt sig at traske videre i med næsten-nulvækst i den offentlige sektor. Det har allerede ført til, at der også i regeringens første leveår er blevet fyret social- og sundhedspersonale, hvis vigtigste opgave er at udføre praktisk hjælp og personlig pleje hos de ældre.

Udfordringen bliver kun større i de kommende år. De næste 30 år forventes antallet af ældre over 75 at blive fordoblet – fra ca. 400.000 i 2012 til ca. 800.000. Mange af disse vil i højere grad end tidligere tiders ældre kunne klare sig selv, men alle partier i Folketinget er også enige om, at gruppen af plejekrævende ældre vil vokse – så hvad har de tænkt sig?

Rige og højtlønnede skal bidrage
De nedskæringer, der er tale om i disse år, kan ikke kompenseres med robotstøvsugere og smukke hensigtserklæringer om ”hverdagsrehabilitering”. Ingen kan være uenig i, at der ligger nogle muligheder i velfærdsteknologien, både for et bedre liv for de ældre i eget hjem, hvis de ellers selv får lov til selv at bestemme, om de vil have de nymodens indretninger. Og for at frigøre mere tid til mere omsorg.

Men noget egentligt svar på de store udfordringer er det ikke, hvis man fortsætter den herskende politik med at skære ned i kommunerne. Det er selvfølgelig heller ingen løsning at tage pengene fra børnene og mennesker med handicap. Der skal en helt anden prioritering til i skatte- og velfærdspolitikken i dette land, hvis vi skal være i stand til at møde dagens og fremtidens udfordringer på velfærdsområdet.

Løsningen er jo ikke så svær. Vi skal have gang i skabelsen af reelle job på ordinære vilkår gennem en massiv plan for grøn omstilling af hele vores samfund. Vi skal have genoplivet Socialdemokraternes udmærkede parole om ”velfærd frem for skattelettelser” – og så skal vi sørge for, at de rige og de højtlønnede bidrager langt mere til at indfri målsætningen om velfærd for alle – også for de ældre.
 

Forrige artikel Alt for tidligt at sige ”farvelfærd” Næste artikel Socialdebatten tager hjemmeplejen op til debat Socialdebatten tager hjemmeplejen op til debat