DF: Finansieringsmodel skal nytænkes

DEBAT: Vi skal alle bidrage til statspuljen via finansloven, fordi det er urimeligt, at pengene tages fra i forvejen udsatte grupper gennem en regulering af overførselsindkomsterne, skriver Karin Nødgaard, socialordfører for DF.

Af Karin Nødgaard
Folketingsmedlem og socialordfører for Dansk Folkeparti

Der er desværre en tendens til, at de virkeligt svage grupper i Danmark glemmes. Det skyldes blandt andet krisen, der har forårsaget større arbejdsløshed, som dermed truer dele af den arbejdende middelklasse.

Debatten har drejet sig om akutjob til dagpengemodtagere og nyttejob til kontanthjælpsmodtagere samt diskussionen om den indsats, bestemte grupper skal yde til gengæld for hjælpen.

Vi har derimod hørt mindre om de hjemløse, de psykisk syge og alle dem med de massive sociale og menneskelige problemer. I modsætning til andre grupper har de færre til at tale deres sag.

De hjemløse lever ofte et liv, der unddrager sig offentlighedens opmærksomhed, og de psykisk syge gør kun væsen af sig, når de en gang i mellem figurerer i kriminalitetsstatistikker, fordi en psykisk syg har begået en forbrydelse.

Disse udsatte er eksempler på grupper, der støttes via satspuljen. Satspuljen, hvis fremtid Dansk Folkeparti satte på Folketingets dagsorden i en forespørgselsdebat stilet til finansministeren 30. april i år.

Penge tages fra udsatte grupper
I Dansk Folkeparti ønsker vi naturligvis at bevare puljen, der anvendes til særlige tiltag på social-, sundheds- og arbejdsmarkedsområdet. Midlerne giver nemlig et løft til udvalgte grupper, men Dansk Folkeparti har i mange år været utilfreds med finansieringsmodellen, fordi vi finder det urimeligt, at pengene tages fra i forvejen udsatte grupper gennem en regulering af overførselsindkomsterne.

Dansk Folkeparti mener i stedet, at midlerne til satspuljen skal tilvejebringes på ”Den store Finanslov”. På den måde vil vi alle være med til at bidrage, og puljen vil ikke kunne svinge meget i beløbsstørrelse. At alle skatteborgere bidrager til satspuljen, finder vi langt mere rimeligt. 

At der er en begrundet bekymring for satspuljens fremtid blev bekræftet af de svar, finansministeren gav på de spørgsmål, som Dansk Folkeparti stillede forud for forespørgselsdebatten vedrørende de kommende års pulje. Finansministeren kunne svare, at der ikke skal forventes at blive tilført nye midler til puljen frem til 2017.

Finansieringsmodellen skal nytænkes
Nogle vil måske spørge, hvorfor Dansk Folkeparti i det hele taget er med i satspuljekredsen, når vi ikke bryder os om finansieringsmodellen? Svaret er det meget enkle, at vi finder intentionerne med satspuljen så gode, at vi har måttet tilsidesætte vores kritik af finansieringsmodellen. Det har aldrig ligget til Dansk Folkeparti at stå ude på sidelinjen. Vi vil i stedet sidde med ved bordet, så vi kan påvirke udmøntningen af satspuljemidlerne.

Nu er det imidlertid interessant, at satspuljeforliget i forbindelse med regeringens skatteaftale med Venstre og Konservative er opsagt med virkning fra næste folketingsvalg. Det åbner derfor for muligheden for at nytænke satspuljen til gavn for de udsatte grupper i Danmark – og her tænker jeg først og fremmest på finansieringsmodellen.

Det er derfor mit håb, at finansminister Bjarne Corydon (S) vil være villig til at nytænke puljens finansiering. Det skylder vi de udsatte borgere i Danmark. Midlerne i satspuljen er med til at gøre en forskel i modtagernes tilværelse, og det bør fremtidssikres.
 

Forrige artikel Satspuljen inden for psykiatrien fungerer bedre end sit rygte Næste artikel SIND: Finansloven skal finansiere psykiatrien