Mere kontrol giver ikke bedre kvalitet

DEBAT: Kontrollen i plejesektoren har taget overhånd, mener socialchef. I dagens debatindlæg foreslår hun blandt andet, at man skærer i kontrollerne af plejehjem.

Af Yvonne Barnholdt
Social- og sundhedsdirektør, Roskilde Kommune 

Hensigten har været god nok hver gang kravene til plejecentrene er blevet skærpet og forøget, - at give borgerne retssikkerhed og god pleje og omsorg.

Men resultatet er blevet, at alle plejecentre i Danmark i dag får 3 årlige tilsyn, samtidig med at borgerne skal visiteres til ydelser og at der med mellemrum skal foretages revisitationer.

Og herudover kommer den daglige dokumentation, som ifølge KL betyder, at kun 36% af en sygeplejerskes arbejdstid går til direkte pleje af borgeren!

Det kan og skal vi gøre bedre!

Det kan aldrig være et mål i sig selv, at udvikle systemer, skemaer, rapporter mv. og at en stor del af plejepersonalets tid skal gå med at holde hele denne kontrolmølle i gang.

Men vi skal naturligvis heller ikke gå på kompromis med kvaliteten, kvalitetsudviklingen og borgernes retssikkerhed.

Den nuværende mængde af kontroller og krav til dokumentation, som kommer både fra lovgivningen, på baggrund af retspraksis og fra kommunerne selv er blevet næsten uoverskuelig. Den kan vi godt luge ud i, uden at det bliver på bekostning af borgernes retssikkerhed.

Der findes rigtig mange gode kommunale plejecentre i dag. Vi skal sikre at plejecentrene leverer en fagligt god og professionel kvalitet, at medarbejderne og ledelsen går forrest i forhold til at udvikle kvaliteten på plejecentrene, og at beboere og pårørende er tilfredse med de forhold de bor og lever under på vores plejecentre.

I dag er der tre årlige tilsyn på alle danske plejecentre. Der er det årlige tilsynsbesøg af embedslægen, og to kommunale tilsyn - et anmeldt og et uanmeldt.

Det betyder for Roskilde Kommune, hvor vi har 10 kommunale og to private plejecentre at alene tilsynene medfører mange timers papirarbejde for ledere og medarbejdere på plejecentrene og for de tilsynsførende.

De 3 årlige tilsyn på hvert plejecenter resulterer konkret i 36 rapporter årligt. Rapporter, der naturligvis skal handles på og som medfører yderligere administration i ft. høring på centrene, behandling i Bruger Pårørende Råd og i Ældreråd samt i politiske udvalg.

Jeg mener ikke, at vi skal undvære tilsyn på vores plejecentre. Men jeg mener, at 3 tilsyn om året er mindst 1 for meget.

Det er godt, at embedslægen ser plejecentrene efter i sømmene, og det er godt at den kommunale myndighed selv fører tilsyn med kommunens plejecentre.

Men vi sikrer ikke optimale forhold og de rigtige forbedringer, hvis vi ikke også aktivt involverer de medarbejdere og ledere, der dagligt skal udføre kerneydelserne - og også de brugere, der dagligt modtager ydelser.

Avisforsiderne har de senere år vist mange eksempler på mangelfuld kvalitet og på dårlig pleje i kommunale plejecentre. Og det på trods af at der udføres årlige tilsyn.

Det er vigtigt at have fagpersoner ude på tilsyn - men det er ligeså vigtigt at vi som offentlige myndighed og leverandør bliver gode til at inddrage vores brugere i arbejdet med kvalitetssikring og udvikling af ydelserne.

I foråret 2009 gennemførte Roskilde Kommune en tilfredshedsanalyse blandt alle beboerne på plejecentrene i kommunen og alle borgere, der modtager hjemmehjælp.

Ansvaret for at sikre og udvikle kvaliteten og samarbejdet med brugere og pårørende ligger i den enkelte kommune og skal ske i tæt samarbejde med den enkelte plejecenterleder.

Vi opnår ikke en bedre kvalitet ved at sygeplejersken skal udfylde det ene skema efter det andet - for systemets skyld. Eller når tilsynsrapporter kommer i en lind strøm.

Den gode kvalitet får vi, når vi ledelsesmæssigt sætter en klar retning for hvad vi forstår ved et godt plejecenter, når vi skaber nogle gode rammer for samarbejdet mellem ledere og medarbejdere og et godt samarbejde mellem plejecenter og brugere/pårørende.

Forrige artikel Ramadanen: Hvem sagde barnets tarv? Ramadanen: Hvem sagde barnets tarv? Næste artikel Nydanskere giver sorte tal på bundlinjen