Udsatte unge drømmer også om fremtiden

DEBAT: Når udfordringerne på ungeområdet skal mødes, er det afgørende at tænke på tværs af den kommunale organisation og sætte den unge i fokus. Det mener Yvonne Barnholdt, socialdirektør i Roskilde Kommune.

Af Yvonne Barnholdt
Socialdirektør, Roskilde Kommune

Området for udsatte unge er præget af meget lidt forskning om og dokumentation af indsatsernes effekt. Tendensen i mange kommuner har været, at opgaven med de udsatte unge har båret præg af en sagsfordeling og en sektoropdeling på børne- og familieområdet, som ofte - lidt karikeret - mere har været af hensyn til systemet end af hensyn til den unge.

Igennem tiden har man som indsats typisk valgt at anbringe udsatte unge uden for hjemmet. Ofte på døgninstitutioner, som har ligget uden for kommunen - og dermed væk fra den unges nærmiljø.

Men vi skal turde spørge os selv, om indsatserne virker, som vi ønsker det. Man kan godt overveje, om anbringelser altid er det rigtige svar på mange af de spørgsmål, vi møder omkring udsatte unge.

Vi skal også udfordre os selv
Drømme om fremtiden er ikke kun forbeholdt børn og unge i normalsystemet. Også udsatte unge drømmer om fremtiden. Og netop drømmen om fremtiden kan være den knage, der gør, at sagsbehandleren kan få sat den rette indsats i gang. Derfor skal vi også tale værdier med vores unge. Værdier som er bærende for det voksenliv, de unge er på vej imod. Et liv som giver mening for den unge.

Kammerater og venner søger de unge blandt deres jævnaldrende. De professionelle - sagsbehandlere, lærere mv. - skal kunne noget andet. De skal være med til at vise vejen - dels som nogle gode rollemodeller for de unge, men også som de stabile voksne, der kan hjælpe den unge med at tænke lidt længere frem i tiden.

Derfor skal vi også udfordre os selv og hinanden på, om vi som professionelle er gode nok som rollemodeller og værdiskabere.

Der er brug for at tænke indsatser på nye måder
Socialudvalget i Roskilde har for nylig vedtaget at udbygge samarbejdet med det lokale erhvervsliv. Samarbejdet skal hjælpe flere af de udsatte unge under 18 år til at få en mulighed for at komme ind på arbejdsmarkedet. Vi vil tilbyde virksomhederne støtte - så vores unge kan komme godt i vej. Vi skal på den måde - og på andre måder - skabe muligheder for at give de unge en meningsfuld hverdag, som er med til at gøre dem i stand til at forfølge deres fremtidsdrømme.

Og i Roskilde er vi klar til at forfølge nye veje, som kan bidrage til at hjælpe de unge godt på vej.

Tværfagligt samarbejde skal bane vejen
Når vi skal løfte udfordringerne på ungeområdet, er det afgørende, at vi tænker på tværs af den kommunale organisation, og at vi sætter den unge i fokus.

Når vi bliver opmærksomme på en familie med udsatte børn og unge, eller når vi første gang støder på et ungt menneske, som er på vej i en forkert retning, skal vi være i stand til at handle med alle de kompetente fagligheder, vi har i kommunerne. Derfor skal vi tænke i helheder og sikre, at vi på et meget tidligt tidspunkt, når vi undersøger forholdene omkring den unge, kommer hele vejen rundt.

Det kan godt være, at vi vurderer, at forholdene i et hjem kunne være lykkeligere for den unge. Men den rigtige indsats er ikke altid at fjerne den unge fra familie og venner og placere hende på en døgninstitution. Vel at mærke hvis hjemmet ikke ellers udsætter hende for krænkende adfærd.

Vi kan ikke fjerne de omstændigheder, den unge er vokset op under ved at fjerne hende fra hjemmet. Men vi kan med andre indsatser hjælpe den unge med at forfølge sine mål, med at skabe fundamentet for et sundt og aktivt voksenliv på trods af ringe opvækstmiljøer.

Desværre ser vi mange gentagelsesmønstre hos udsatte familier. Det skal vi blive bedre til at sætte ind over for. Vi skal også blive bedre til at udvikle viden på området, så vi med nye og alternative indsatser kan hjælpe børn og unge med at bryde negativ social arv.

Velfungerende og effektivt samarbejde
Derfor skal vi også i kommunerne kunne rumme vores udsatte og "lidt skæve" børn og unge. Vi har de senere år haft stor fokus på at skabe rummelighed i vores såkaldte normalsystem. Det fokus skal vi fastholde.

For at normalsystemet kan håndtere disse børn og unge, kræver det naturligvis et velfungerende og effektivt samarbejde med det sociale system. Kun via samarbejdet på tværs kan vi skabe helheden og den rigtige indsats for de unge!

De udsatte børn og unge fortjener, at vi som professionelle samarbejder tværfagligt om at tilvejebringe de bedste løsninger. De fortjener, at vi sætter dem i fokus.

Forrige artikel En ombudsinstitution for børn og unge i Danmark En ombudsinstitution for børn og unge i Danmark Næste artikel Når alt går galt, og intet er, som det burde være Når alt går galt, og intet er, som det burde være