Virksomheder mangler at tage socialt ansvar

DEBAT: Alt for få virksomheder tager deres sociale ansvar alvorligt. Virksomhedernes indsats er mere påkrævet end nogensinde, skriver Maarten van Engeland, adm. direktør i ISS.

Af Maarten van Engeland
Adm. direktør i ISS Facility Services A/S

Kun hver sjette virksomhed har nedskrevet en politik om virksomhedens sociale ansvar, viste en undersøgelse fra Det Nationale Netværk af Virksomhedsledere for nyligt. Er det få eller mange? Man kan diskutere det længe. Jeg er ikke imponeret.

Med det manglende fokus skubber virksomhederne en rekrutteringspukkel foran sig. Det er som om, at alle har glemt, at vi for et år siden ikke havde flere arbejdsløse, end at vi kunne samle dem alle i Parken. Lige nu taler vi mest om arbejdsløshed. Men vi står inden længe igen i en situation, hvor vi har brug for alle hænder og hoveder. Vi har hverken økonomisk eller socialt råd til ikke at give alle en fair chance.

Løsningen kalder på politisk handling og mere end nogensinde på, at virksomhederne påtager sig det sociale ansvar - for deres egen skyld.

Den ekstra arbejdskraft er derude. Arbejdsmarkedskommissionen beskrev, hvordan vi med få politiske justeringer kan skaffe arbejdskraft: Forbedret beskæftigelsesindsats (20.000 hoveder) og indførelse af udviklingsforløb for folk med funktionsnedsættelser (30-35.000 hoveder) vil gøre en kæmpe forskel. Læg dertil potentialet i at integrere flere nydanskere på arbejdsmarkedet og i at nedbringe sygefraværet. Alt inklusiv har vi hver dag 150.000 danskere, som ikke er på arbejde, fordi de har alt fra snue til stres og andre alvorlige sygdomme.

Vi har brug for at bevæge os frem ad reformsporet på arbejdsmarkedet, så alle hænder kommer i arbejde. En natteforhandling imellem de politiske partier på Christiansborg er nødvendig, men kan ikke gøre det alene. Uden virksomhederne når vi ikke i mål. Derfor forudsætter de næste reformer, at vi som virksomheder bliver endnu dygtigere til at integrere medarbejdere med en anden hudfarve, arbejdsløse og folk med handikap og funktionsnedsættelser.

Politikerne på Christiansborg har ansvaret for at give os nøglen til at komme videre. Vi skal som virksomheder bruge nøglen og åbne vores døre. Vi skal som virksomheder arbejde strategisk med at integrere "de skæve" på vores arbejdspladser.

Undersøgelsen fra Det Nationale Netværk af Virksomhedsledere viste, at hele 86 pct. af de adspurgte virksomheder på trods af den øjeblikkelige økonomiske krise har valgt at fastholde deres eksisterende, sociale engagement, mens en enkelt procent decideret har styrket deres tiltag. 12 pct. svarer, at deres sociale engagement er svækket under krisen.

Vi skal glæde os over, at ni ud af ti virksomheder har fastholdt deres sociale engagement. Men det er bekymrende, at kun 1 pct. i dag investerer mere end sidste år. Vi står som samfund og som virksomheder over for en kæmpe opgave, når vi vil sikre os selv nok arbejdskraft om to, tre eller fire år.

Det er i økonomiske kriser med lavere vækst og arbejdsløshed, at virksomhederne grundlægger sejrene i de gode tider. Det er nu, vi skal sikre os den arbejdskraft, vi skal bruge i de kommende år. Som virksomheder begår vi en fejl, hvis vi ikke fra næste år igen investerer mere i at fastholde og tiltrække medarbejdere. Virksomhederne må fokusere på at tage sociale initiativer. Undlader vi, skubber vi en rekrutteringspukkel foran os.

Forrige artikel Børnekonventionen skal ind i Barnets Reform Næste artikel Kommuner har brug for flere kolde hænder