WHO flytter europæisk kontor til København fra Moskva

WHO’s europæiske kontor for ikke-smitsomme sygdomme rykker fra Moskva til FN-byen i København. Flytningen er ”nødvendig” og ”det eneste rigtige”, lyder det fra Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).

Fremover skal verdenssundhedsorganisationen WHO’s europæiske kontor for ikke-smitsomme sygdomme ikke ligge i Moskva.

Det placeres nu i FN-byen i København, som tilhører WHO’s europæiske hovedkvarter.

Det har medlemslandene i den europæiske region af Verdenssundhedsorganisationen WHO besluttet, fremgår det af en pressemeddelelse på Indenrigs- og Sundhedsministeriets hjemmeside.

Solidaritet med Ukraine

Beslutningen er truffet i kølvandet på Ruslands illegale invasion af Ukraine.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde kalder det en nødvendig beslutning.

”Med Ruslands aggression og uacceptable invasion af Ukraine kan vi ikke have et vigtigt WHO-kontor med base i Moskva. Derfor er beslutningen og flytningen både nødvendig og det eneste rigtige," oplyser hun.

Kontoret rykkes ud af Rusland for at udvise solidaritet med Ukraine, forklarer minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen (S).

”Formålet er at give WHO bedre betingelser for sit vigtige arbejde, og vise solidaritet med Ukraine,” udtaler han og fortsætter:

”Danmark tager sammen med en række ligesindede lande ansvaret på sig og finansierer flytningen og kontorets arbejde.”

WHO’s kontor for ikke-smitsomme sygdomme har til formål at forbedre overvågning, forebyggelse og ikke mindst behandlingen af ikke-smitsomme sygdomme og kroniske sygdomme. Det gælder sygdomme som diabetes, kræft og lunge- og hjertekarsygdomme inden for den europæiske region.

I kraft af denne beslutning forventes det også, at WHO vil flytte alle kontorets funktioner til WHO’s regionale kontor for Europa i København i løbet af det næste halve år.

Forrige artikel Vikarudgifter i ældreplejen vokser med næsten 50 procent: ”Vi står i en virkelig, virkelig svær situation” Vikarudgifter i ældreplejen vokser med næsten 50 procent: ”Vi står i en virkelig, virkelig svær situation” Næste artikel Her er Danmarks nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi Her er Danmarks nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi