Villadsen: Vi vil stadig vælte Mette Frederiksen, hvis regeringen ikke leverer

INTERVIEW: Mai Villadsen har erstattet Pernille Skipper som politisk ordfører for Enhedslisten. Strategien er uændret, forsikrer begge profiler, men hvad betyder skiftet for partiets rød-grønne linjer? Og vil den nye frontfigur gentage Skippers nummer og melde sig som statsministerkandidat ved næste valg?

Selvom der er en ny politisk dirigent i spidsen for Enhedslisten, vil musikken fra partiet fortsat have samme lyd. 

Det var budskabet på onsdagens pressemøde, hvor Enhedslisten officielt præsenterede 29-årige Mai Villadsen som partiets nye frontfigur. 

Skiftet sker, fordi Pernille Skipper, der har været politisk ordfører for Enhedslisten siden 2016, ikke kan genopstille til Folketinget, da hun ved næste valg falder for partiets særlige rotationsprincip. Præcis som andre store partiprofiler er gjort før hende, heriblandt Johanne Schmidt-Nielsen og Pelle Dragsted. 

Men selvom skiftet øjensynligt ikke rokker ved den politiske linje, har Altinget spurgt Mai Villadsen, hvordan partiet med hende som ny chauffør agter at gribe forestående forhandlinger om blandt andet landbrug og sociale ydelser an. Og om hun, ligesom sin foregænger, agter at spille sig selv på banen som statsministerkandidat ved næste valg.

Armlægning om fattigdom og landbrug venter
Det politiske forår venter forude og her venter flere hårde forhandlinger, hvor Enhedslistens selvforståelse som støtteparti skal stå sin prøve. 

Ydelseskommissionen forventes inden for den nærmeste fremtid at præsentere sine længeventede anbefalinger til et nyt system for sociale ydelser i Danmark. Her har utilfredsheden allerede meldt sig, da regeringen har pålagt eksperterne kun at komme med anbefalinger, der ikke hæver de samlede udgifter til ydelsessystemet. 

Kan I leve med en aftale, der ikke tilfører nye midler, men kun omfordeler gamle penge?

"Jeg har meget svært ved at se, hvordan regeringen vil levere på sit løfte om at afskaffe børnefattigdom uden at tilføre flere penge. Det kommer vi til at arbejde benhårdt for, og selvfølgelig skal regeringen leve op til det forståelsespapir, den er tiltrådt på."

Samtidig mangler regeringen fortsat at levere på et centralt grønt løfte i forståelsespapiret.

Her har Socialdemokratiet sammen med SF, Radikale og Enhedslisten forpligtet sig på at levere et bindende reduktionsmål for landbruget, som skal forpligte erhvervet til at nedbringe udledningen af drivhusgasser. 

"Det mål bliver regeringen selvfølgelig nødt til at levere," siger Mai Villadsen og fortsætter:

"Vi skal af med store dele af den jord, der udleder mest CO2, vi skal producere flere grønne fødevarer og vi skal arbejde for, at færre kapitalfonde og flere unge økologiske landmænd kommer ind i det danske landbrug."

Rød-grønne linjer og den yderste konsekvens
Regeringsårene med Helle Thorning-Schmidt, Bjarne Corydon og Margrethe Vestager gjorde ondt på Enhedslisten, som agerede parlamentarisk grundlag for både SRSF-regeringen og senere SR-regeringen. 

Siden valgnederlaget i 2015 har partiet gennemgået en stor og hård selvransagelse, og i dag er Enhedslisten et parti i sin egen ret, forklarer den nyvalgte frontfigur. 

Hvad vil I gøre, hvis I ikke får det, som I vil have det på de her afgørende områder? 

"Vi deponerer ikke blindt vores mandater hos Socialdemokratiet. Det var ikke for sjov, at vi brugte så mange uger på at forhandle et forståelsespapir på plads," siger Mai Villadsen. 

Derfor har partiets berømte røde - og grønne - linjer, som Pernille Skipper formulerede forud for folketingsvalget, heller ikke rykket sig. Hvis Mette Frederiksens regering svigter de løfter, den gav for at komme til magten, er Enhedslisten stadig klar til at trække støtten.  

"Selvfølgelig regner jeg ikke med, at det bliver nødvendigt. Men den her regering har givet nogle klare løfter, og de skal indfries. Sker det ikke, så er vi klar til at drage den yderste konsekvens, ja," siger hun. 

Klar til at indtage Statsministeriet
Ved folketingsvalget i 2019 blev det nærmest en trend blandt de politiske partier at bejle til statsministerposten. 

Alternativets daværende politiske leder, Uffe Elbæk, ville have et opgør med præsidentvalgkampene i Danmark. Pernille Vermund (NB) ville pege på sig selv, hvis hverken Mette Frederiksen (S) eller daværende Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen ville indfri hendes ufravigelige krav om udlændinge- og asylstramninger. 

Enhedslistens Pernille Skipper var også en af dem, der meldte sig på banen. Men hendes frieri til landets højeste og mest magtfulde embede handlede om den selvrefleksion, partiet gennemgik efter valgperioden som parlamentarisk grundlag.

Pernille Skipper meldte sig som statsministerkandidat, fordi I ville være mere end bare et støtteparti. Kommer du til at melde dig til posten ved næste valg?

"Jeg synes, at det er for præmaturt at tale om statsministerkandidater nu."

Men I siger jo, at linjen ikke vil ændre sig med dig som ny politisk ordfører?

"Det er åbenlyst, at hvis vi står i en situation, hvor vi kan danne flertal, så er vi klar til tage posten på os."

Så du siger egentlig præcis det samme, som Pernille Skipper gjorde i valgkampen. I stiller jer gerne til rådighed endnu engang og slår til, hvis et flertal i rød blok skulle have lyst til at pege på jer?

"Ja, for linjen er ikke ændret." 

Forrige artikel Lovforslag om asyllejre uden for Danmarks grænser er klar: Her er, hvad vi ved, og hvad vi ikke ved Lovforslag om asyllejre uden for Danmarks grænser er klar: Her er, hvad vi ved, og hvad vi ikke ved Næste artikel Regeringen vil stække tech-giganter med ny strategi: “Vi skal have magten tilbage” Regeringen vil stække tech-giganter med ny strategi: “Vi skal have magten tilbage”