Vilhelmsen padlede baglæns i samråd

SAMRÅD: Integrationsministeren har ændret holdning og tror ikke længere på dialog med islamisterne i Hizb ut-Tahrir. Det kom frem i et samråd, der var indkaldt på baggrund af et interview til Altinget.dk.

Social- og integrationsminister, SF-formand Annette Vilhelmsen, måtte tirsdag eftermiddag igennem en byge af kritiske spørgsmål i Folketingets Integrationsudvalg. Anledningen var et kontroversielt interview, hun i september gav til Altinget.dk.

Her stillede den dengang nytiltrådte integrationsminister blandt andet spørgsmålstegn ved, hvorvidt der er en sammenhæng mellem antallet af indvandrere, der kommer til Danmark, og muligheden for en vellykket integration.

Hun udtalte her, at "jeg synes ikke, det er relevant at tale om antal" og "det er ikke antallet, der afgør det, og nu er der jo sat grænser for, hvor mange der kommer". I interviewet åbnede Annette Vilhelmsen også for at tage en dialog med den anti-demokratiske, islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir.

Interviewet fik såvel Venstres integrationsordfører Inger Støjberg som Dansk Folkepartis integrationsordfører Martin Henriksen til at kalde ministeren i samråd.

Modarbejder valgkampen
Her gjorde integrationsministeren sit bedste for at afmontere kritikken, og i forhold til Hizb ut-Tahrir var der tale om et rent tilbagetog.

Mens Annette Vilhelmsen i september mente, at det "ville være svært at sige nej til at tale med" Hizb ut-Tahrir, var troen på dialog med de anti-demokratiske kræfter nu forsvundet:

"Dialogen er et vigtigt redskab, og vi er i almindelighed forpligtede til at bruge den som politikere. Men der er også tilfælde, hvor det vil være spild af tid eller direkte skadeligt," sagde integrationsministeren og fortsatte:

"Netop i denne tid kan vi se, at Hizb ut-Tahrir er aktive i en kampagne for at få muslimer til at boykotte kommunalvalget. Når man gør det, har man bragt sig selv uden for demokratiets ramme, og så ser jeg ikke nogen mulighed for at mødes til dialog."

Uklart
I forhold til det politisk sprængfarlige spørgsmål om en sammenhæng mellem antallet af indvandrere fra den tredje verden og succesraten for integration, var det Inger Støjberg, der gik til angreb. Støjberg hæftede sig ved, at Annette Vilhelmsen på intet tidspunkt havde dementeret sine udtalelser i det omstridte interview.

Integrationsministeren forklarede sine udtalelser til Altinget.dk på denne måde:

"Som integrationsminister er jeg helt opmærksom på, at der er en sammenhæng mellem, hvor mange og hvilke udlændinge der kommer til landet, og den integrationsopgave, der skal løftes. Min pointe er, at regeringens udlændingepolitik ligger fast og sætter nogle klare rammer for, hvad der skal til for at få opholdstilladelse. Jeg er så optaget af, hvad der skal til for at integrere nye borgere."

Inger Støjberg var efter samrådet ikke imponeret over svaret:

"I forhold til diskussionen om antallet af indvandrere var det fuldstændig umuligt at blive klog på, hvad ministeren egentlig mener. Det var ligesom at sømme en budding op på en væg."

DF's Martin Henriksen kunne til gengæld glæde sig over, at der var kommet nye signaler i forhold til Hizb ut-Tahrir:

"Der kom en helt ny melding, så på det punkt landede samrådet meget fornuftigt. Men der manglede en rød tråd i ministerens svar om antallet af indvandrere."

På spørgsmålet, om det er Hizb ut-Tahrirs optræden i valgkampen, der har fået hende til at ændre holdning, svarede Annette Vilhelmsen efter samrådet:

"Jeg har igangsat store kampagner for at få flest mulig til at stemme, og det modarbejder Hizb ut-Tahrir. Jeg kan kun tage afstand fra, at man modarbejder demokratiet."

Forrige artikel Lidegaard får ny særlig rådgiver Lidegaard får ny særlig rådgiver Næste artikel Friis Bach overvejer at polstre nødhjælpskassen Friis Bach overvejer at polstre nødhjælpskassen