Velfærdsteknologifond mister 195 millioner

FINANSLOV: Fonden for Velfærdsteknologi skæres med 195 millioner kroner for at få råd til flere fanger i fængslerne. Aktørerne er bekymrede. Fonden lover, at det ikke går ud over eksisterende projekter.

Regeringens proklamerede satsning på velfærdsteknologi som vækstfremmer har fået et betragteligt tilbageslag med finansloven for 2013.

Heraf fremgår det, at 195 af de 1.752 millioner kroner, som regeringen i fællesskab med Enhedslisten, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti har afsat til oprettelse af 200 nye fængselspladser, skal tages fra Fonden for Velfærdsteknologi.

Det første år går fonden fri, mens den i 2014, 2015 og 2016 beskæres med henholdsvis 12, 84 og 99 millioner.

Meget trist udvikling
Forretningsudviklingschef for velfærdsteknologi i GTS-instituttet Delta Claus F. Nielsen kan ikke undgå at se beslutningen som andet end et tilbageslag for branchen. Her er man afhængig af offentlige eller private støttemidler for at afprøve nye teknologier. Og i en situation, hvor erhvervslivet skærer ned på venturekapitalen, og banker ikke stiller risikovillig kapital til rådighed til langsigtede forretningsplaner, da vil 195 millioner mindre i statens pengepose kunne mærkes.

"Det er en meget trist udvikling. Det er, som om alle forskningsmidlerne er flyttet fra strategiske satsninger til fri forskning på universiteterne. Det hænger i mine øjne slet ikke sammen med ønsket om at skabe vækst i erhvervslivet samt nødvendig udvikling af den offentlige sektor," siger han.

Beslutningen undrer ham især, fordi han som garvet aktør på den hjemlige velfærdsteknologiske scene ofte har lagt ører til politiske skåltaler om perspektiverne i den nye teknologi.

"I så fald kræver det, at man lægger mere handling bag ordene. Men i stedet tager man pengene fra Højteknologifonden og GTS-institutterne og giver dem til fri grundforskning," kritiserer han.

Rammer kun nye projekter
Formand for Fonden for Velfærdsteknologi, Thomas Børner, har umiddelbart ikke noget overblik over, hvad beslutningen om reduktion i budgetterne vil betyde for arbejdet. Det står dog fast, at det ikke vil gå ud over projekter, som allerede er sat i gang: Herunder flere af de store telemedicinske forsøg, som blev lanceret efter sommerferien.

Derimod skal sekretariatet i den kommende tid overveje, hvilke konsekvenser budgetreduktionen vil få på længere sigt.

 

Forrige artikel Socialrådgiver-formand: Ingen politisk uenighed her Socialrådgiver-formand: Ingen politisk uenighed her Næste artikel Sygehusenes produktivitet brager af sted Sygehusenes produktivitet brager af sted