V og K uenige om ghettoaftale

GHETTO: Boligminister Carsten Hansen (S) barsler med en ændring af kriterierne for den såkaldte ghettoliste. Et klokkeklart forligsbrud, mener Venstre. Ikke sandt, lyder det fra Konservative.

De tidligere regeringspartnere V og K er uenige om, hvorledes boligminister Carsten Hansen frit kan pille ved de såkaldte ghettokriterier.

Mens Venstres Louise Schack Elholm betegner det som et klart forligsbrud, hvis Carsten Hansen ændrer noget uden om forligskredsen bag boligaftalen fra 2010, så mener Konservatives boligordfører og tidligere socialminister, Benedikte Kiær, at vejen er ryddet for ministeren.

V: Forligsbrud
Inden længe vil boligminister Carsten Hansen fremlægge et forslag til en relancering af listen over landets ghettoer - og derfor også kriterierne bag.

Den nuværende liste er et resultat af boligaftalen fra november 2010, der blev indgået mellem den daværende VK-regering, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre.

Da regeringsmagten skiftede i 2011, tiltrådte de resterende regeringspartier derfor også automatisk aftalen.

Venstre boligordfører, Louise Schack Elholm, mener derfor, at det kræver en fuldstændig enig forligskreds, hvis der skal ændres i aftaleteksten, hvor ghettokriterierne altså står beskrevet.

"Når man har tiltrådt boligaftalen, så kan man ikke løbe fra den efterfølgende. Så er det forligsbrud. Carsten Hansen er bundet af en aftaletekst," siger Louise Schack Elholm til Altinget | Bolig.

Det radikale appendiks
I boligaftalen fra 2010 fik Radikale Venstre imidlertid indført en bemærkning, der tydeligt vender sig specifikt imod brugen af kriteriet om etnicitet.

"Radikale Venstre vender sig stærkt imod en etnificering af disse problemer og
finder, at regeringens etniske kriterium er både uklædeligt og uhensigtsmæssigt," står der blandt andet i bemærkningen.

Netop dette appendiks gør, at regeringen er i sin gode ret til at ændre på listen, mener Benedikte Kiær, der selv nåede at stå som afsender af ghettolisten i sin ministerperiode.

"Lige nøjagtig hvad kriterierne angår, så mener jeg desværre ikke, at det er forligsbundet. Når Radikale Venstre allerede har taget forbehold over for kriterierne, så kan man ikke bare være fuldstændig firkantet," siger hun og tilføjer:

"Men jeg håber da meget for boligområdet, at han tager os med i et bredt forlig," tilføjer Benedikte Kiær.

Forhandlingerne venter forude
Carsten Hansen har tidligere slået fast over for Altinget | Bolig, at han ikke anser en eventuel ændring i ghettokriterierne for et forligsbrud, selvom han agter at søge et bredt forlig på området.

Det kan imidlertid blive en udfordring, da oppositionspartierne ikke har udtrykt stor interesse for at ændre i de nuværende kriterier.

Omvendt har Enhedslisten ved flere lejligheder kritiseret selve konceptet med en ghettoliste.

Læs også: Lange udsigter for ny ghettoliste

Forrige artikel Danmarks EU-bidrag stiger Danmarks EU-bidrag stiger Næste artikel Corydon truer EU med rabat-ultimatum Corydon truer EU med rabat-ultimatum