Europa-Parlamentet sender opsang til Polen: Ukrainske voldtægtsofre mangler adgang til abort

Ifølge Europa-Parlamentet bør Polen tilbyde ukrainske flygtninge, som har været udsat for voldtægt og deraf blevet uønsket gravid, adgang til abort. Enhedslisten mener, at Danmark bør tilbyde de ukrainske kvinder gratis abort.

Polen har, siden Rusland invaderede Ukraine 24. februar, modtaget massevis af roser for at være det EU-land, der har taget imod flest ukrainske flygtninge.

Men nu har piben fået en lidt anden lyd.

Et flertal i Europa-Parlamentet kritiserer nemlig Polen for, at ukrainske flygtninge i landet ikke har adgang til abort.

Det sker gennem en resolution, som 444 af Parlamentets 705 medlemmer har bakket op om. En resolution er ikke en lov, men snarere en politisk stillingtagen.

Selvom abortlovgivningen i Polen er meget restriktiv, er det faktisk lovligt at få en abort, hvis man er blevet udsat for en voldtægt. Det er veldokumenteret, at flere russiske soldater har brugt voldtægt som et våben i krigen i Ukraine.

I praksis har det imidlertid vist sig meget svært for kvinderne at bevise en voldtægt over for de polske myndigheder.

En af de parlamentarikere, der står bag resolutionen, er Marianne Vind fra Socialdemokratiet.

"Håbet er, at resolutionen skal presse den polske regering til at overholde deres egen lovgivning. Det sender et kraftigt signal, og der er ingen tvivl om, at det er ubehageligt for den polske regering," siger hun.

Det polske regeringsparti, PiS, stemte imod resolutionen.

Polen skrevet ud af tekst

På trods af Parlamentets klare budskab endte et flertal også med at stemme for, at Polen ikke direkte skulle nævnes i resolutionsteksten.

Det ærgrer Marianne Vind. Men hun mener dog stadig, at budskabet er direkte rettet mod Polen.

"Der er kun to lande i Europa, som har den her restriktive abortlovgivning: Malta og Polen. Og Malta har næsten ikke taget nogle ukrainske flygtninge, så alt peger på Polen. Det er altså en stærk resolution mod et enkelt land," siger Marianne Vind.

I debatten om at sikre abortrettigheder for de ukrainske kvinder, der er flygtet til Polen, hører Marianne Vind ofte argumentet om, at kvinderne bare kunne flygte til et andet EU-land, hvor abort er lovligt. Men det argument køber hun ikke.

"Vi snakker altså om mennesker, der er flygtet fra krig, og som er traumatiseret. Nu er de endt i Polen, og Polen har venligt åbnet dørene over for halvanden million ukrainere. Det kræver meget som krigsoffer bare lige at tage til et andet land," siger hun.

Minister vil tage stilling i konkrete tilfælde

Debatten om de ukrainske kvinders abortrettigheder i Polen er også nået til Danmark.

Enhedslisten har foreslået, at den danske stat bør tilbyde gravide ukrainske flygtninge mulighed for gratis abort i Danmark - og gratis transport til Danmark.

"Vi skal hjælpe alle ofrene for Putins invasion af Ukraine. Nogle af de ofre er kvinder, som er flygtet til Polen, og som har behov for at få en abort – og det kan man jo ikke få i Polen. Derfor skal vi tilbyde dem, at de kan få en abort i Danmark," forklarer Enhedslistens udlændingeordfører Rosa Lund.

Socialdemokratiets Marianne Vind springer ikke på Enhedslistens idé med det samme. Hun vil hellere fokusere på at ændre Polens lovgivning i stedet for at sætte alternative løsninger op.

"Jeg kan sagtens forstå tanken bag. Den er virkelig humanistisk. Problemet er bare, at vi snakker om krigsofre, traumatiserede kvinder, som endelig har fået tryghed og tag over hovedet," siger Marianne Vind.

{{toplink}}

Det argument køber Rosa Lund dog ikke.

"Der er masser af ukrainske flygtninge lige nu, som har været igennem i Polen. De er lige så traumatiserede. Så på den måde er det en lidt underlig måde at afvise forslaget på," siger Rosa Lund og uddyber:

"Jeg kan godt forstå, hvad hun mener, men hvis man står i den ulykkelige situation, at man er gravid og flygtning og ikke ønsker at være gravid, vil man nok gerne et sted hen, hvor man kan få en abort."

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har tidligere slået fast, at der i konkrete tilfælde vil blive taget stilling til spørgsmålet.

"Hvis Danmark modtager anmodning om modtagelse af gravide ukrainske kvinder med henblik på behandling i det danske sundhedsvæsen, vil der, ligesom ved anmodninger om modtagelse af andre ukrainere til behandling, blive taget stilling hertil," skriver Sophie Løhde i et folketingssvar.

Altinget har givet Sophie Løhde mulighed for at kommentere artiklen. Sundhedsministeriet henviser til folketingssvaret.

Forrige artikel Danske politikeres magt til at uddele statsborgerskaber er enestående i EU. Nu siger europæiske professorer, at det ikke burde forekomme i en retsstat Danske politikeres magt til at uddele statsborgerskaber er enestående i EU. Nu siger europæiske professorer, at det ikke burde forekomme i en retsstat Næste artikel Søren Espersen har sat sig for bordenden i Kirkeudvalget. Derfra vil han blande sig så lidt som muligt i kirkens anliggender Søren Espersen har sat sig for bordenden i Kirkeudvalget. Derfra vil han blande sig så lidt som muligt i kirkens anliggender