TV 2 vandt valgaftenen - DR resultatet

ANMELDELSE: TV 2 vandt den prestigefyldte dækning af valgaftenen på nytænkning og redaktionelle valg. Men DR var igen bedst med resultat-prognosen, skriver Altinget.dks chefredaktør Rasmus Nielsen.

Valgslaget i aftes blev vundet af TV 2. Det var TV 2, der prioriterede rigtigst, det var TV 2, der producerede nytænkende, og det var på TV 2, der var fart og fest. Men DR var igen bedst på resultatformidlingen, og det må mane til eftertanke i Odense.

DRs nyhedsdirektør Ulrik Haagerup sagde det selv i går i mødet med tv-folk: - Vi skal bare slå TV 2! (19/9, præcisering: Haagerup afviser i en henvendelse til Altinget.dk at have udtrykt sig sådan.)

Tv havde sit præsidentopgør, som V og S havde deres.

Efter sigende havde DR sikret sig så meget udstyr, at tv-teknik var totalt udsolgt i Norden i går. DR havde fem OB-vogne, TV 2 én.

TV 2 havde 300 mand på arbejde i aftes - hvor mange havde DR? Hvad var de to stationens budget for valgaftenen. Det må en nyvalgt kulturordfører kunne spørge om i Kulturministeriet. DR og TV 2 er trods alt statsejet.

Alene til den radikale valgfest på Christiansborg havde DR ifølge en teknisk iagttager fem kameraer plus to trådløse, der kunne kaldes til, hvor TV 2 kun havde tre faste plus det trådløse. Fantastisk.

"Det skal se let ud. Vi gør det live og festligt i aften", proklamerede TV 2s redaktør Ulla Pors over for sit team, før det brød løs, og man må lade hende, at det lykkedes.

I Odense var det veteranen, den rolige og imødekommende Roald Hald Andersen, der traditionen tro var valggeneral med sit usædvanlige talent for tv-mediet, for redaktionelle beslutninger og for ressource-optimering. Han fortjener det bedste af Kvægtorvets mælk af den fede slags i dag.

DR slog TV 2 på resultatet
Men inden jeg - med 13 års arbejde for TV 2 og kun 3 for DR i bagagen - svømmer over i beruselse, er der en alvorlig bet for TV 2: Resultatformidlingen.

Endnu engang var DR tættest på valgresultatet. Det var Altinget.dks fast valgforsker, professor Søren Risbjerg Thomsen, vi til lejligheden havde "udlånt" til DR for en valgprognose, mens Megafon lavede prognosen for TV 2.

Det startede ellers lige, hvor TV 2 publicerede en exit poll kl. 20:35 med en fejlprocent på 3,6 pct. Det var samtidig med, at DR publicerede sin første valgaftensprognose med den samme fejlprocent på 3,6.

Fejlprocenten i DR's valgaftenprognose reduceredes gradvist til 1,0 pct. frem til kl. 21:39, mens TV 2 frem til kl. 21:40 stadig havde en fejlpct. på 2,9 pct. Uha.

DR's prognose var helt nede på 0.0 pct. fra kl. 22:55, mens TV 2 havde en fejlpct. på 2,0 kl. 22:54. Uha, uha.

Kl. 00:38 havde begge fjernsynskanaler landsresultatet.

Fejlprocent er summen af partiernes afvigelser fra det endelige landsresultat.

Man kan sige det på en anden måde: Hvor TV 2 hele aftenen havde klar rød sejr, var det DR, der hele vejen viste tæt løb, og det endte jo også med en kneben rød sejr på kun 50,3 pct af stemmerne en 1998'er, altså en sensationel magtvending fra meningsmålinger til resultat, lå lige for, og i korte stræk var DRs Ask Rostrup helt oppe at køre over den mulighed.

(Seertal? Se fakta nederst)

Live on location
Hvad var det så mere konkret, der gjorde TV 2s valgaften så suveræn? Hele tonen var mere seriøs end ved tidligere valg. Aftenen startede med et vemodigt farvel til TV 2-ikonet Kaare R . Skou, der kun fik sagt få ord stramt styret af Lotte Mejlhede. Det er kun få år siden, at Kaare nærmest var TV 2. Sådan går det i tv som i politik. Stjerner lyser op, stjerner drejer hen.

Valgaften er liveaften on location. Valgaften er ikke tørre tv-studier, som førhen har været en sand showstopper på begge kanaler.

På DR virkede værterne Kim Bildsøe Lassen og Ask Rostrup en anelse matte, især i starten - forståeligt efter tre uger med "Kandidaterne" i Tv-avisen. Generelt virkede DR "tunge i røven" den første time eller to, for så hen på aftenen at spille lige op med TV 2.

Yes, Jes!
Værten over dem alle var Jes Dorph-Petersen, som fra start til slut var nærværende, entusiastisk og sprogligt præcis. I aftes efterlod Johannes Langkilde ikke Jes i garderoben, når der var kaldt til topmøde - i aftes var det Jes, der i studiet kunne klappe sin yngre udfordrer som TV 2s hovedvært - der var "rangeret" ud i marken - på skulderen med ordene: - Flot slips!

TV 2 var brutal, men retfærdig i sine redaktionelle valg, når der skete flere ting på samme tid. Under et interview med beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) cuttede man bare over til LAs leder, sejrsherren Anders Samuelsen, som i aftes var en bedre historie end en afgående minister. Tænk, at Samuelsens tropper ikke bare fik sit selvdefinerede annonceønske om otte mandater opfyldt, men tog endnu ét.

Radikalt scoop
Så blev der på begge kanaler klippet til aftenens radikale clue, Margrethe Vestagers vandretur fra hjemmet på Amager ind til Christiansborg. Sejrherrerne kommer først ud, taberne til sidst, og på idé af den radikale pressechef Henrik Kjerrumgaard stjal Vestager i adskillige minutter hele tv-aftenen med sine politiske meldinger - friskt, humørfyldt og miljøvenligt gående ind mod byen. R-chefen blev derved den første partileder, der indtog valgaftenen. Fremragende iscenesat og timet - med statsgaranti for tv-dækning.

Vestager havde endda overskud - som har præget hele hendes valgkamp - til på spørgsmålet om, hvorfor hun ikke tog bilen, svarede:

"Der ku' I jo ikke være".

Hun fortalte om, hvor "grimt der lugter nede ved spærregrænsen" og om, at "der er brug for en ansvarlig økonomisk politik - derfor skal tilbagetrækningsreformen gennemføres". Scenen var hendes i den tid, det tager at gå fra Amager ind på Borgen og op i værelse 1-133. Det var tv-spin af første rangklasse.

Regionale værdier
Hvem er det, der fandt på noget helt genialt - i en digital tidsalder at lade regionerne formidle tekst-nyheder i bunden af billedet? Det bidrog til TV 2s nærvær og vedkommenhed, at jeg i København kunne følge med, da K-profiler som Khader og Dyremose røg ud. Og det gjorde tidligere valgs temposænkende omstilling fra landsprogram til regionerne overflødig. Godt tænkt, well done.

Hvor var DRs regioner at finde på landsfladen i aftes? De sad vel ikke og lavede distriktsradio for en arbejdsløs husmand eller to?

TV 2s brug af 16:9 formatet til resultatformidling var state of the art. Frem for som i gamle dage at klippe væk fra live-locations, kunne man i bunden fylde ud med kredsresultater samtidig med, at vi, der ikke lige boede i den og den kreds, kunne koncentrere os om skærmens andre tilbud. Splitscreen blev ikke opfundet i aftes, men TV 2 brugte håndværket til f.eks. at tone et kedeligt sync-billede med en politiker ned til fordel for hujende partifans i stort format.

Pia eller Per?
Brutalt klip igen på TV 2: - Skynd jer, nu kommer Pia Kjærsgaard ind til Store Trappe. Lang sekvens med realpolitiske meldinger og vurderinger fra Danmarks politiske dronning i 10 år, mens DR lavede et decideret fejlklip over til Kristendemokraternes taber, herremoderådets førstemand Per Ørum Jørgensen. Det er i detaljen, at de redaktionelle valg skal bedømmes.

Bedre gik det kl. 22.03 for DR, der klippede fra bagsæde-live i Søren Pinds ministerbil over til den konservative taber Lars Barfoed, der mødte sine partifæller på den grønne løber. "Det må jeg nok sige", nåede Pind at udbryde. Men der er altså noget, der er større end én selv - selv for en liberal, Søren.

Ydmyg respekt
Jeg kunne blive ved, men lader de 13 siders notater ligge på bordet. For tv er ikke ord på papir, det er flow, oplevelse og nærvær. Og dagen derpå er det alt dét, der bliver siddende inde i hovedet på os seere.

TV 2 scorede igen et stort point, da den tabende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) valgte i et solointerview med stationen at meddele sin afgang. "DR har dækket valget rødt, så det er nok et tak fra Løkke til TV 2", hviskede en af DFs topfolk til mig, da jeg lige kiggede ind på Borgen (for at se tv, naturligvis) - men dem om det.

Allermest bevægende var transmissionen af talerne fra Løkke og Thorning, der på hver deres måde vandt 2011-valget. Begge var ydmyge, gensidigt respekterende - og retorisk var talerne i top i indhold og udførelse. Det er politisk tv, når det er fuldt på højde med straffesparkskonkurrence i en VM-finale. Aviser og net, gå hjem og læg jer!

Tv-valget er langtfra fordi. Der er stadig vildt mange, historiske og følelsesladede billeder at skyde de næste ti dage. Ja, og ved Folketingets åbning igen den 4. oktober. Det største bliver, når landets første kvindelige regeringschef præsenterer sine nye ministre foran Amalienborg. De optagelser vil også blive vist om 50 år.

Men hér slutter valgkampens daglige forsøg på at indkredse og bedømme tvs valgdækning. Tak for interessen.

Forrige artikel TV 2-regionerne - politikernes kæledægge TV 2-regionerne - politikernes kæledægge Næste artikel Ros til dronningen for klart klima-udsagn